zondag, juli 14, 2024

Led Zeppelin, voor altijd gegrift in de Britse muziekgeschiedenis dankzij Stairway to Heaven

Populair

Led Zeppelin was een rockband uit Londen in Groot-Brittannië. De band werd opgezet in 1968. Ze behaalden populariteit door nummers live op een andere manier te spelen dan in de studioversies. Die live versies werden op nieuwe albums uitgebracht en werden dan ook razend populair. Tot 1980 bleef Led Zeppelin actief. In dat jaar overleed de drummer. Daarna zijn er wel herenigingsmomenten geweest. In de eerste jaren was de naam van de band nog New Yardbirds, maar dit veranderde nadat Keith Moon van The Who had voorspeld dat de band zou vallen als een loden ballon – zodoende de naam Led Zeppelin.

Bandleden

Jimmy Page was de gitarist van Led Zeppelin en kwam van de Yardbirds. Daarom was de oorspronkelijke naam van de band New Yardbirds. Robert Plant was de zanger van Led Zeppelin en John Paul Jones speelde de basgitaar. De drummer was John Bonham. De samenstelling van de bandleden is nooit veranderd. Wel is Bonham in 1980 overleden. Hij had flink wat alcohol gedronken waardoor hij stikte in zijn braaksel en uiteindelijk overleed aan een loengoedeem. Niet lang daarna stopte Led Zeppelin met de band.

Actieve jaren

In 1968 werd Led Zeppelin, hoewel nog onder een andere naam, opgericht. Ze werden vrij snel populair, vooral buiten Engeland. De eerste buitenlandse optredens waren in Scandinavië en in de Verenigde Staten waren ze ook fan van Led Zeppelin. Ze brachten meerdere albums per jaar uit. Ook in de jaren 70 werden regelmatig nieuwe albums uitgebracht. Tegelijkertijd werd er door bandleden fanatiek gedronken en gesnoven. Precies zoals het klassieke rock ’n roll leven zou moeten zijn. Tussen 1976 en 1979 werden geen albums uitgebracht. Het laatste album werd Coda, uitgebracht in 1982. Daarna zijn er nog wel verzamelalbums uitgebracht, maar geen nieuwe nummers.

Na het overlijden van Bonham stopte Led Zeppelin. Wel zijn er momenten geweest dat de band weer samenkwam voor optredens: in 1985, 1988 en 2007. Bij deze laatste twee speelde Jason Bonham, de zoon van de overleden drummer van Led Zeppelin, de drums.

Bekende albums en nummers

Stairway to Heaven is verreweg het bekendste nummer van Led Zeppelin. Het staat op het vierde album. De eerste vier albums hebben officieel geen titel, het vierde album wordt Led Zeppelin IV genoemd en is ook bekend als het Runes Album. Veel bands brachten albums en singles uit, maar dat wilde Led Zeppelin niet. Ze brachten met name albums uit. Het eerste live album werd uitgebracht in 1976 en heette The Song Remains the Same. Sinds 1990 zijn er meerdere compilatiealbums uitgebracht. Nummers behalve Stairway to Heaven die populair werden zijn onder andere Whole Lotta Love en Immigrant Song.

Bekijk hier alle albums, cd’s, dvd’s en vinyl van Led Zeppelin

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Thee drinken in het Verenigd Koninkrijk: dit moet je erover weten!

Wat drink je als je in het Verenigd Koninkrijk bent? Het antwoord is simpel: thee. De Britten drinken deze...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -