zondag, juli 14, 2024

Oasis: uniek Brits geluid met Wonderwall als all time klassieker

Populair

In 1991 startte de Britse band Oasis. Ze bleven tot 2009 actief en maakten vooral britpop en alternatieve rock. Oasis werd gevormd uit een eerdere band die Rain heette. Na 2009 ging een deel van de bandleden verder in de volgende band: Beady Eye. Halverwege de jaren 90 begint het al te etteren in de groep. Toch blijven ze optreden en albums uitbrengen. In 2009 wordt de band officieel stopgezet. Niet veel later begint de nieuwe band Beady Eye met een deel van de bandleden van Oasis.

Bandleden

De eerste bezetting van de band bestond uit Paul Arthurs, Paul McGuigan, Tony McCarroll en Liam Gallagher. Gallagher was de vervanger voor de zanger uit de eerdere band The Rain en stelde de naam Oasis voor. Zijn broer Noel Gallagher kwam vrij snel ook bij de band. In 1995 nam Alan White de plek als drummer over van Tony McCarroll.

In 1999 stapten zowel Arthurs als McGuigan uit de band. Gem Archer en Andy Bell namen hun plekken in. Alan White werd in 2004 vervangen door Zak Starkey – de zoon van Ringo Starr. Nog geen vier jaar later nam Chris Sharrock deze plek over. De Gallagher broers maakten al veel ruzie, maar dat bereikte een hoogtepunt in 2009 toen Noel optstapte.

Actieve jaren

Oasis is dus actief geweest van 1991 tot 2009. Daarvoor en daarna zijn de verschillende bandleden ook muzikaal actief geweest, maar niet als Oasis. Het eerste album werd uitgebracht in 1994, toen beide broers lid van de band waren. Vanaf 2000 was het merendeel van de oorspronkelijke Oasis bezetting niet meer in de band. In totaal zijn er 8 albums uitgebracht tussen 1994 en 2008. In die tijden werden er ook tours gedaan, waaronder een wereldtour in 2000. Naast de albums zijn er ook nog verzamelalbums uitgebracht.

Bekende albums en nummers

Het bekendste nummer van Oasis is waarschijnlijk Wonderwall, dat verscheen op het album (What’s the Story) Morning Glory? in 1995. Op dit album staan meer nummers die nog steeds bekend zijn, zoals Champagne Supernova en Don’t Look Back in Anger. Dit album en het debuutalbum uit 1994, Definitely Maybe, bezorgden Oasis de populariteit. Cigarettes & Alcohol was bijvoorbeeld een nummer van het eerste album. De albums daarna hebben minder indruk gemaakt op fans en luisteraars.

In 2000 werd met de nieuwe bezetting van Oasis het album Standing on the Shoulders of Giants uitgebracht. Dit album was meer psychedelisch en was een groot succes. Ook Don’t Believe the Truth, uitgebracht in 2005 was al snel populair. Evenals Dig Out Your Soul uit 2008.

Bekijk hier alle albums van Oasis op cd, dvd en vinyl

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Thee drinken in het Verenigd Koninkrijk: dit moet je erover weten!

Wat drink je als je in het Verenigd Koninkrijk bent? Het antwoord is simpel: thee. De Britten drinken deze...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -