woensdag, februari 8, 2023

Dit is het bijzondere verhaal over de vlag van Engeland

Populair

De vlag van het Verenigd Koninkrijk is voor veel mensen een bekende vlag en kennen veel mensen onder de naam ‘Union Jack’. Het Verenigd Koninkrijk is op te delen in vier landen, namelijk Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland. Elk land heeft zijn eigen vlag. Lees verder over het bijzondere verhaal over de vlag van Engeland!

St. George’s Cross

De vlag van Engeland staat ook wel bekend als St. George’s Cross. De vlag wordt gebruikt als de burgerlijke en staatsvlag van het land Engeland, dat onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk. De vlag van Engeland wordt voornamelijk bij sportevenementen gebruikt en is vaak te zien bij nationaal en internationaal voetbal. 

Geschiedenis van de vlag van Engeland 

De vlag van Engeland werd in de late Middeleeuwen voor het eerst gebruikt. Door de geschiedenis heen is de vlag gebruikt als embleem voor Engelse soldaten en schepen. In 1606 werd de vlag verwerkt in het ontwerp van de vlag van het Verenigd Koninkrijk, ook wel de Union Jack genoemd. 

Eerste gebruik van een rood kruis 

De oorsprong van de Engelse vlag is te vinden bij de kruistochten tijdens de Middeleeuwen. Tijdens deze kruistochten gebruikten veel Christelijke naties een kruis als een symbool op hun verbintenis met het Christendom te tonen. In 1188 werd het rode kruis door Filips de Tweede van Frankrijk gebruikt. Hendrik de Tweede van Engeland gebruikte een wit kruis tijdens de kruistochten. Op een gegeven moment besloten de Engelse troepen ook een rood kruis te gebruiken. 

Eerste officiële geregistreerde gebruik van de Engelse vlag in 1270

Het officiële eerste gebruik van het bekende rode kruis op een witte achtergrond door Engelse troepen werd in 1270 geregistreerd. Koning Edward gaf opdrachten op het Sint-Joriskruis op de spandoeken te plaatsen om als nationaal embleem te gebruiken tijdens zijn bewind. Sint-Joris was de patroonheilige van de soldaten. 

Reisgids Groot Brittanië

Haal het maximale uit je vakantie in het Verenigd Koninkrijk en bestel nu een vertrouwde papieren reisgids. Natuurlijk kun je veel informatie opzoeken op je smartphone, maar je geniet simpelweg meer van je excursies en uitstapjes wanneer je eenvoudig én betrouwbare achtergronden leest over al het moois wat de UK te bieden heeft, inclusief restauranttips, wandelingen en tips. Deze reisgids van Capitool krijgt de beste recensies vergeleken met andere reisgidsen en is dan ook onze aanrader tijdens je trip naar Groot Brittanië. 

Eerste versie van de Union Jack in 1603

De vlag van Engeland werd als eerste gebruikt als maritieme vlag in 1545 tijdens het regerings tijdperk van Henry VIII. In 1603 verenigden Engeland en Schotland zich tot de Union of the Crowns. Het rode kruis werd gecombineerd met het blauw-witte kruis van St. Andrews. Dit was de eerste versie van de Union Jack die we vandaag de dag kennen.

Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigt met de Union Jack 

Zowel de vlag van St. George Cross als de Union Jack werden tot de 19e eeuw gebruikt om Engeland te vertegenwoordigen. In de 19e eeuw werden de twee vlaggen van elkaar gescheiden. Tegenwoordig wordt de vlag van Engeland gebruikt om Engeland te vertegenwoordigen en de Union Jack om het Verenigd Koninkrijk te vertegenwoordigen. 

De vlag van Engeland vandaag de dag

De vlag van Engeland wordt vandaag de dag nog steeds op grote schaal gebruikt. De vlag wordt alleen niet langer meer als militaire vlag gebruikt. Het Britse leger gebruikt namelijk hun eigen logo of de Union Jack als symbool. De vlag van Engeland zie je tegenwoordig nog vaak terug als symbool bij sportevenementen en belangrijke dagen en gebeurtenissen. 

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Rondreizen door het Verenigd Koninkrijk

Heb je plannen om een rondreis door het Verenigd Koninkrijk te maken? Laat je dan inspireren met tips van...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -