woensdag, mei 22, 2024

Dundee: UNESCO Ontwerpstad die ook perfect is voor een familietrip

Populair

Dundee is een stad in Schotland die bekend staat als “City of Discovery” vanwege de geschiedenis van de stad. Dundee heeft namelijk een rijke geschiedenis in voornamelijk textielindustrie (met name jute) en voedselproductie (met name marmelade). De stad zit ook vol met mooie kunstwerken en architectuur. Het is de enige stad in het Verenigd koninkrijk die tot UNESCO City of Design is uitgeroepen. Bewonder de mooie architectuur, bezoek leuke musea en kom tot rust in de vele parken van Dundee.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Dundee

Dundee is een stad met uiteenlopende activiteiten en bezienswaardigheden. Bezoek een van de vele musea en leer over verschillende onderwerpen, inclusief de geschiedenis van de stad. Ga naar de Mills Observatory en bewonder onze mooie sterrenhemel. Bekijk mooie architectuur midden in de stad. En kom tot rust in de natuur van Dundee. De stad is ook perfect als je met kinderen reist, want er zijn meer dan genoeg leuke gezinsvriendelijke activiteiten.

Dundee Law: bekijk de stad vanuit een uitgedoofde vulkaan

Start je reis bij Dundee Law Hill, een uitgedoofde vulkaan en het hoogste punt van de stad. Het heeft een eigen wandelroute genaamd Town to Top. Wandel of rijd helemaal naar de top voor een buitengewoon uitzicht over de stad.

Boven vind je meer dan slechts een mooi uitzicht. Er zijn meerdere wandelpaden daar om langer van de natuur te genieten. Je wordt omringd door prachtige bloemen en bomen tijdens je wandeling. Op de Dundee Law staat ook een oorlogsmonument ter ere van de slachtoffers tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Je leert daar meer over de geschiedenis van Dundee.

Bezoek schitterende musea

De nieuwste bijdrage aan deze UNESCO Ontwerpstad is het V&A museum. Het is het eerste museum in heel Schotland dat zich volledig focust op ontwerp. Je vindt er zowel permanente als ook regelmatig wisselende tentoonstellingen. De architectuur van het museum zelf is al een ontwerp op zich. Het modern gebouw is door beroemde Japanse architect Kengo Kuma ontworpen.

Als je meer over de geschiedenis van Dundee’s textielindustrie wilt leren, bezoek dan Verdant Works. Het is een voormalige jutemolen en dient tegenwoordig als een museum. In deze oude textielmolen beleef je de geluiden van de machines, zie je hoe mensen destijds werkten, leer je hoe jute in India werd geoogst en hoe het naar Dundee werd vervoerd, en geniet je van gezinsvriendelijke activiteiten.

Wil je over de geschiedenis van scheepvaart leren, bezoek dan HMS Unicorn. Dit historisch schip was begin 19e eeuw voor de Royal Navy gebouwd. Het is een van de zes oudste schepen ter wereld. Binnen vind je ook wisselende tentoonstellingen.

Ben je kunstliefhebber, dan is Dundee Contemporary Arts een bezoek waard. Vooral als je van moderne kunst houdt. Dit museum is het cultureel centrum van Dundee. Bekijk de prachtige tentoonstellingen, ga naar de bioscoop in het museum, creëer in de Create Space, of ga heerlijk shoppen naar een leuk souvenir. Je vindt er in de buurt ook leuke bars en terrassen voor een lekker drankje.

Geniet van de vele mooie architectuur en natuur

Bezoek de Mills Observatory waar je naar de sterren kunt kijken met een computertelescoop. Het is een unieke ervaring, want deze telescoop detecteert 30,000 objecten in de lucht. Er is veel te zien, te doen en te leren. Tijdens de shows kom je meer te weten over sterrenbeelden, planeten en meteoren. Daarnaast is het een bijzonder bouwwerk en buiten kan je ook van een mooi uitzicht genieten.

In Dundee Old Town vind je Saint Paul’s Cathedral, een gotische kathedraal uit de 19e eeuw. Van buiten is het een indrukwekkend bouwwerk met een hoge toren. En binnen bewonder je mooie architectuur, schitterende kunstwerken, en adembenemende glas-in-loodramen.

Nog een indrukwekkend gebouw is The McManus Collections Unit. Ook dit is een prachtig, gotisch bouwwerk. Binnen vind je allerlei kunstwerken en tentoonstellingen. Er zijn meerdere galerieën om te bezoeken: Landscapes and Lives, What is a Museum, Dundee and the World, Victoria Gallery, Here and Now, The Long Gallery, en 20th Century Gallery. Het zijn vooral kunstgalerijen, maar je vindt ook meer over de geschiedenis van Dundee.

Naast mooie architectuur is er ook veel groen in Dundee. Bezoek een van de vele parken: Baxter Park, Magdalen Green, Stobsmuir Park of Victoria Park. Baxter Park is perfect voor een rustige picknick en een leuk park voor het hele gezin, inclusief je huisdieren. Ook Stobsmuir Park is leuk voor het hele gezin, er is daar namelijk een speeltuin en je kan eenden en zwanen voeren. In Magdalen Park worden vaak concerten georganiseerd, dus houd hun agenda in de gaten als je dat leuk vindt. Wil je heerlijk wandelen en van schitterende bloemen en planten genieten, bezoek dan Victoria Park.

Gezinsvriendelijke activiteiten in Dundee

Ben je van plan om met kinderen te reizen naar Dundee, dan zul je zien dat er vele leuke gezinsvriendelijke activiteiten daar zijn.

Voor een actieve dag, bezoek Ryze Dundee. In dit Xtreme Air Sports Park vind je extreem grote trampolines, ninja-hindernisbanen, grote glijbanen en allerlei andere leuke activiteiten voor de sportievelingen.

Nog een sportieve activiteit is de Avertical World Climbing Centre. Ga daar boulderen of touwklimmen. Het is leuk voor kinderen vanaf 6 jaar oud, en is geschikt voor zowel beginners als gevorderden, jong en oud. Een leuke activiteit voor het hele gezin.

Zijn je kinderen geïnteresseerd in wetenschap, dan is Dundee Science Centre een bezoek waard. Het is een fantastische plek voor kinderen van alle leeftijden. Het brengt wetenschap tot leven en je gebruikt alle vijf de zintuigen om dingen te ontdekken. Bekijk interactieve tentoonstellingen, geweldige demonstraties en doe mee met hun science show. Het is ook leuk voor volwassenen. Andere leuke plekken om te bezoeken zijn Balnuith Alpacas en verschillende Escape Rooms in Dundee.

Hotelaanraders in Dundee

Ben je op zoek naar een hotel in Dundee? Dit zijn onze aanraders als het gaat om goedkope hotels, een hotelkamer met ontbijt of bijvoorbeeld een luxe hotelkamer met bad of jacuzzi.Booking.com

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Thee drinken in het Verenigd Koninkrijk: dit moet je erover weten!

Wat drink je als je in het Verenigd Koninkrijk bent? Het antwoord is simpel: thee. De Britten drinken deze...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -