woensdag, mei 22, 2024

Leeds: Mooie architectuur, geschiedenis en festivals

Populair

Leeds is een stad met vele, mooie architectuur en geschiedenis die in meerdere gebouwen terug te zien zijn. Je bezoekt daar ook vele musea gratis en leert over kunst, natuur, geschiedenis en veel meer. Leeds is ook een stad waar je goed kan winkelen en van natuur geniet.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Leeds

Leeds heeft vele historische gebouwen om te bewonderen en leuke evenementen om mee te maken: van kathedralen en musea tot bierfestivals. Laten we naar enkele bezienswaardigheden van Leeds kijken die een bezoek waard zijn.

Leeds Cathedral, Central Library en Kirkstall Abbey

Leeds Cathedral, ook wel bekend als Saint Anne’s Cathedral, ligt in het centrum en is een opvallend, historisch bouwwerk midden in een moderne omgeving. Het is een van de mooiste gebouwen in Leeds en slechts op vijf minuten loopafstand van het treinstation. Zeer toegankelijk en zeker de moeite waard om te bezoeken.

Mooie architectuur van Leeds is ook te zien aan de Central Library wat een indrukwekkend exterieur als ook een schitterend interieur heeft. Je vindt er een enorme collectie aan boeken, meerdere studeerruimtes, en je kunt van een kop koffie genieten in de Tiled Hall Café binnenin. Het café heeft, zoals de naam al zegt, tegels op de muren en het plafond. Neem je camera mee en geniet van wat lekkers.

Enkele kilometers buiten het centrum ligt de Kirkstall Abbey. Een prachtige abdij die je gratis mag bezoeken. Deze was deels verwoest onder het bewind van Henry VIII en is inmiddels meerdere restauraties ondergaan. Bekijk de ruïnes en wandel door het rustig, groot park eromheen.

Leeds Town Hall en festivals

Het stadhuis van Leeds, Leeds Town Hall, is een bezoek waard. Want niet alleen van buiten is het prachtig om te zien, maar binnenin zie je de oude gevangeniscellen en klim je ongeveer tweehonderd traptreden omhoog voor een prachtig uitzicht over de stad. In het stadhuis worden regelmatig verschillende concerten, festivals en andere evenementen georganiseerd.

En als je van festivals geniet, bezoek Leeds dan in de eerste helft van september. Want dan vindt het Leeds International Beer Festival plaats die vier dagen duurt. Microbrouwerijen van zowel het Verenigd Koninkrijk als ook vanuit de rest van de wereld komen naar de Leeds Town Hall om hun beste producten te laten proeven.

Leeds heeft overigens vaak meerdere festivals, dus check vooral hun agenda voordat je je stedentrip plant.

Leeds Dock Watertaxi

Leeds heeft een watertaxi die je vanuit Granary Wharf naar de Leeds Dock brengt. Elke 20 minuten vertrekt er een watertaxi richting Leeds Dock waar je enkele musea vindt, zoals het Royak Armouries Museum. Je ervaart de stad vanuit het water. Een leuk weetje is dat de watertaxi’s van oorsprong Nederlandse boten zijn, vandaar dat ze de namen Twee en Drie hebben.

Bezoek één van de vele gratis musea van Leeds

Leeds heeft meerdere, leuke musea waar toegang gratis is. De Leeds Art Gallery is een kunstmuseum met een collectie van moderne en hedendaagse kunstwerken, van schilderkunst tot beeldhouwwerken. In dit kunstmuseum worden vaak ook evenementen gehouden, dus houd hun agenda in de gaten.

Wil je meer over de geschiedenis van oorlogen en legers leren, bezoek dan het Royal Armouries Museum. In dit nationaal museum ben je urenlang bezig, want het is zeer groot en bevat duizenden objecten om te zien, zoals het harnas van koning Hendrik VIII. Er is ook een indrukwekkende toren achterin het museum.

Voor meer variatie in tentoonstellingen, bezoek het Leeds City Museum. Daar leer je meer over de geschiedenis van Leeds, je ziet mooie kunstwerken, leert over de natuur en veel meer. Er zijn ook wisselende interactieve elementen, zoals de Fast x Slow Fashion Exhibition 2020, waar je mode van meerdere eeuwen geleden tot enkele decennia geleden kon zien en een winkelervaring kon meemaken.

Naast de Leeds Art Gallery ligt The Henry Moore Institute, waar je sculpturen vanuit de hele wereld kunt bewonderen. Het is ook een onderzoeksinstituut naar kunst.

Winkelen in Leeds

Het centrum van Leeds heeft meer dan duizend winkels. Eén van de meest populaire winkelstraten van de stad is Briggate. Daar kan je niet alleen maar winkelen, maar ook mooie historische gebouwen zien en er zijn zelfs twee theaters die je kan bezoeken. Er zijn ook vele, traditionele pubs te vinden daar.

Het grotendeels overdekt winkelcentrum Victoria Quarter bestaat uit verschillende delen met arcades en winkelstraten. Je gaat daar voor de meer luxueuze winkels. De klassieke Country Arcade straalt luxe uit met de bekende en dure merken. Ook al wil je daar niet shoppen, het is toch leuk om even te gaan wandelen en het mooie mozaïek en marmer te bewonderen. Victoria Gate is pas in 2016 geopend en heeft een meer moderne sfeer. Voor meer winkels en boetiekjes, bezoek ook de Queens Arcade en Thornton’s Arcade.

Hotelaanraders in Leeds

Ben je op zoek naar een hotel in Leeds? Dit zijn onze aanraders als het gaat om goedkope hotels, een hotelkamer met ontbijt of bijvoorbeeld een luxe hotelkamer met bad of jacuzzi.Booking.com

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Thee drinken in het Verenigd Koninkrijk: dit moet je erover weten!

Wat drink je als je in het Verenigd Koninkrijk bent? Het antwoord is simpel: thee. De Britten drinken deze...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -