woensdag, mei 22, 2024

Aberdeen: havenstad met prachtig architectuur en groene paradijzen

Populair

Aberdeen is een havenstad in Schotland. Historische wijk Old Aberdeen neemt je terug in de tijd door haar prachtige architectuur. Voor de museumliefhebbers heeft deze stad ook genoeg te bieden: leer over de geschiedenis van Aberdeen’s haven, over oorlogen van de afgelopen 200 jaren, over de geschiedenis van criminaliteit in Aberdeen en veel meer. Daarnaast heeft de stad vele prijswinnende parken en tuinen waar je heerlijk kunt wandelen en even aan de drukte van de stad ontsnapt.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Aberdeen

In Aberdeen vind je op sommige plekken een mooi contrast van historische gebouwen en hypermoderne bouwstijlen. Het wordt ook wel “Granite City” genoemd vanwege haar granieten bouwwerken. De stad heeft ook vele musea waar je meer over de geschiedenis en andere aspecten van de stad kunt leren. En je vindt er meerdere groene oases waar je tot rust kunt komen.

Architecturale hoogtepunten

Velen beschouwen University of Aberdeen een van de hoogtepunten van de stad. Het is de grootste universiteit en een van de oudste universiteiten van Schotland. Je kan het vinden in de wijk Old Aberdeen. Het is een adembenemend bouwwerk dat je gratis kunt bezoeken. Dus neem vooral een kijkje binnen.

Een mooi contrast aan de oude bouwstijl van de universiteit is de moderne look van de universiteitsbibliotheek de Sir Duncan Rice Library. Deze heeft tien verdiepingen en dient als cultureel centrum en ontmoetingsplaats voor zowel studenten als ook andere bewoners van Aberdeen.

In Old Aberdeen vind je ook een fotogenieke brug uit de 17e eeuw: de Brig o’ Balgownie. Wandel langs de stromende rivier en geniet van een mooi uitzicht om je heen.

Iets ten noorden van het centrum van Aberdeen ligt de Sint Machar’s Cathedral. Deze kathedraal heeft een houten plafond dat versierd is met heraldische wapens van Europese koningen en Schotse geestelijken. De prachtige gebrandschilderde ramen zijn gemaakt door Schotse kunstenaars en vertellen de verhalen van legendes. Deze kathedraal dient tegenwoordig als parochiekerk.

Genoeg te bezoeken voor museumliefhebbers

Aberdeen heeft vele musea waar je over verschillende onderwerpen leert. In het Aberdeen Maritime Museum leer je over de geschiedenis van de haven van Aberdeen. Je vindt er informatie over scheepsbouw, scheepvaart, visserij en veel meer verspreid over meerdere verdiepingen. Toegang is gratis.

In The Gordon Highlanders Museum leer je over verschillende oorlogen van de afgelopen 200 jaren. Je vindt een ruimte met oude wapens waar een gids je meer over vertelt. Buiten vind je een loopgraaf waar je kan zien hoe het was om erin te zitten als soldaat. Dit museum is ideaal als je met kinderen reist, want het heeft vele interactieve elementen.

Er is ook een oude gevangenis die tegenwoordig dient als museum: Tolbooth Museum. In het Tolbooth Museum leer je over de geschiedenis en ontwikkeling van criminaliteit en straffen in Aberdeen. Je ziet onder andere cellen uit enkele eeuwen geleden.

Bezoek het Zoology Museum als je natuurliefhebber bent. Je leert daar over verschillende dieren door anatomische modellen te bekijken. Er zijn ook enkele wisselende tentoonstellingen waardoor er altijd wel iets nieuws te leren valt.

En voor de kunstliefhebbers is er de Aberdeen Art Gallery. Een schitterend granietgebouw waarin je een collectie van kunstwerken vindt van zowel nationale als ook internationale kunstenaars, zoals Claude Monet.

De groene oases van Aberdeen

Wil je even weg van de stad en tot rust komen in de natuur? Aberdeen heeft enkele prachtige groene plekken voor je.

Ga naar het Seaton Park voor een mooie wandeling of geniet daar van een picknick als het mooi weer is. Het park heeft meerdere schitterende bloemenvelden, leuke wandelpaden en zelfs een speelplaats voor jonge kinderen. Als je Aberdeen in de lente bezoekt, doe dan vooral de Cathedral Walk in het park. Deze bekende route is namelijk het leukst te doen in de lente wanneer alles in bloei staat.

Neem je camera mee naar één van de meest fotogenieke tuinen Johnston Gardens. Het heeft leuke beekjes en watervallen en prachtige bloemen en planten. Deze tuin heeft ook meerdere malen de prestigieuze Britain in Bloom prijs gewonnen.

En bij slecht weer, bezoek de David Welch wintertuinen. Deze zijn een van de grootste binnentuinen van Europa. Doe een kleine wandeling en bewonder alle prachtige bloemen en exotische planten vanuit de hele wereld.

En dat is niet alles, want Aberdeen heeft 45 parken en tuinen. Andere aanraders zijn het Duthie Park en de Union Terrace Gardens.

Pittoreske straatjes in Footdee bewonderen

Je bezoek aan Aberdeen is niet compleet zonder een trip naar het oude vissersdorpje Footdee. Locals noemen het ook wel Fittie. Footdie heeft pittoreske straatjes en leuke vissershuizen die je even terug in de tijd nemen. Als je deze wijk rond etenstijd bezoekt, ga dan naar een van de authentieke visrestaurants. Dichtbij Footdee ligt de haven van Aberdeen waar je dolfijnen kunt spotten als ook het prachtige stadsstrand van Aberdeen waar je van een mooi uitzicht geniet.

Hotelaanraders in Aberdeen

Ben je op zoek naar een hotel in Aberdeen? Dit zijn onze aanraders als het gaat om goedkope hotels, een hotelkamer met ontbijt of bijvoorbeeld een luxe hotelkamer met bad of jacuzzi.Booking.com

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Thee drinken in het Verenigd Koninkrijk: dit moet je erover weten!

Wat drink je als je in het Verenigd Koninkrijk bent? Het antwoord is simpel: thee. De Britten drinken deze...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -