zaterdag, april 27, 2024

Dit is het bijzondere verhaal over de vlag van Schotland

Populair

Bijna iedereen kent de bekende vlag van het Verenigd Koninkrijk. De Union Jack is eenvoudig te herkennen aan het rood-witte kruis op de blauwe achtergrond. Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit vier landen: Schotland, Engeland, Noord-Ierland en Wales. Elk land heeft natuurlijk zijn eigen vlag dat symbool staat voor het land. Lees hieronder verder over het bijzondere verhaal over de vlag van Schotland.

De Veldslag in East Lothian

De Schotten noemen de vlag van Schotland ook wel de Saltire. Volgens de legende van Saltire is de Schotse vlag ontstaan in een veldslag in East Lothian in de Middeleeuwen en is hiermee de oudste vlag van Europa. Deze veldslag vond plaats in 832. Onder leiding van Angus Mac Fergus (de koning van Alba) ging het leger van Picten de strijd aan met Lothian. Het leger werd achtervolgd door het leger van Angelen en Saksen. De Schotten werden hierbij gepakt en stonden oog in oog met hun achtervolgers in het gebied van Markle. Dit gebied ligt vlakbij East Lothian waar de rivier Pepper uitmondt in een brede vallei bij Firth of Forth. De rivier Peffer vormde een enorm obstakel bij het oversteken. De twee legers kwamen hierdoor bijeen bij bij de boerderij van Prora. 

Overwinning met behulp van St. Andrew

De koning Angus was zeer bang voor de uitkomst van deze veldslag en bad daarom voor bevrijding. Als antwoord zag hij een wolkenformatie van een witte saltire tegen een blauwe lucht. De saltire is het diagonale kruis waar St. Andrew op werd gemarteld. Koning Angus beloofde dat dat Saint Andrew de patroonheilige van Schotland zou worden als de heilige het leger zou helpen bij het behalen van de overwinning. De Schotten wonnen de veldslag en de Saltire werd de officiële vlag van Schotland. 

Vereniging van de Schotten en Picten

Kenneth Mac Alpin (de koning van Schotland en Picten) was aanwezig bij de veldslag en verenigde later de Schotten en de Picten. Dit werd de entiteit Schotland genoemd en Saint Andrew werd inderdaad de patroonheilige van het verenigde rijk. 

Wit diagonaal kruis op een blauwe achtergrond 

De vlag van Schotland bestaat uit een wit kruis op een blauwe achtergrond. Het ontwerp van de vlag is vrij eenvoudig, maar de betekenis en rijke geschiedenis is zeer belangrijk voor de Schotten. Het witte diagonale kruis op de Schotse vlag staat ook wel bekend als een ‘saltire’. Dit betekent ‘een kruis met diagonale staven van gelijke lengte’. Het woorde saltire komt voort uit het oude Franse woord ‘salteur’. Dit woord beschrijft een stijl dat opgebouwd is uit twee dwarsstukken. De achtergrond van de Schotse vlag heeft door de jaren diverse tinten blauw gehad, van marine- tot hemelsblauw. 

De Royal Banner of Schotland 

De blauw-witte vlag van Schotland is eenvoudig herkenbaar. Wist je dat er ook een andere vlag voor het land is? Deze vlag wordt ook wel de Royal Banner of Schotland genoemd en werd vroeger enkel door Schotse vorsten gebruikt. Het verschil van deze vlag met de Saltire is dat deze vlag alleen door royalty´s gebruikt kan worden. Sinds de 17e eeuw is er geen Schotse koningin of koning geweest. De Royal Banner of Schotland behoort dus tegenwoordig enkel aan koningin Elizabeth II. 

Illegaal om de Royal Banner of Schotland te zwaaien als burger

Het ontwerp van de Royal Banner of Schotland is compleet ander als de nationale vlag van het land. Het ontwerp bestaat uit een gele vlag met een rode rand en een leeuw. Het ontwerp van de vlag komt uit het regerings tijdperk van koning Richard. In de wet van het parlement uit 1672 staat dat het verboden is om de vlag te zwaaien als burger. Je zult de vlag dus niet vaak voorbij zien komen. Toch wordt de Royal Banner of Schotland vaak beschouwd als de tweede vlag van het land en zul je het regelmatig terugzien bij sportevenement. 

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Thee drinken in het Verenigd Koninkrijk: dit moet je erover weten!

Wat drink je als je in het Verenigd Koninkrijk bent? Het antwoord is simpel: thee. De Britten drinken deze...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -