donderdag, april 25, 2024

Het verhaal achter Union Jack, de vlag van het Verenigd Koninkrijk

Populair

De Nationale vlag van het Verenigd Koninkrijk wordt ook wel de Union Jack genoemd, maar waarom eigenlijk? Lees verder over het interessante verhaal achter de vlag van het Verenigd Koninkrijk! 

Union van Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland 

De vlag van het Verenigd Koninkrijk wordt voornamelijk de Union Flag of Union Jack genoemd. De nationale vlag wordt zo genoemd omdat het de kruisen van meerdere landen combineert. Dit gaat Engeland, Wales, Schotland en Ierland die verenigd worden onder één soeverein. Tegenwoordig maakt alleen Noord-Ierland nog uit van het Verenigd Koninkrijk. 

Een combinatie van meerdere kruisen 

De Union Jack bestaat uit drie kruisen. De vlag bestaat uit het kruis van de patroonheilige van Engeland sinds 1270, genaamd St. George. Dit is een rood kruis op een witte achtergrond. In 1606 werd het kruis van de patroonheilige van Ierland: St. Andrew, toegevoegd aan de vlag. Dit is een diagonaal wit kruis op een blauwe achtergrond. Vervolgens werd ook het kruis van St. Patrick, een patroonheilige van Ierland, aan de vlag toegevoegd. Dit was een diagonaal rood kruis op een witte achtergrond. 

Belangrijke dagen waarop de Union Jack gehesen mag worden

Toen Queen Elizabeth nog in leven was, werd de vlag boven het Buckingham Palace, Windsor Castle en Sandringham gehesen wanneer de koningin niet aanwezig was. Toen het nieuws van de dood van Queen Elizabeth naar buiten kwam, werd de Union Jack halfstok gehesen. De Union Jack wordt ook geheven op verjaardagen van leden van de koninklijke familie en op andere belangrijke dagen, zoals Coronation Day, Dodenherdenking en Commonwealth Day.  

Mysterieuze oorsprong van naam Union Jack 

Waar de term Union Jack precies vandaan komt, is vrij onzeker. Het dateert mogelijk uit de tijd van koningin Anne die regeerde van 1702 tot 1714. Het is mogelijk dat de term afkomstig is van het ‘jack’, ofwel jas, van Engelse en Schotse soldaten. Het is ook mogelijk dat het afkomstig is van de naam James die in 1603 een eerste vakbond oprichtte. Ten slotte is er ook een mogelijkheid dat de naam werd afgeleid van een proclamatie van Charles de Tweede. Hij besloot dat de Union Flag alleen als een kleine vlag op de boegspriet op schepen van de Royal Navy mocht worden gehesen. Jack betekende vroeger klein, wat refereert naar de kleine vlag op de krik van het schip.

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Thee drinken in het Verenigd Koninkrijk: dit moet je erover weten!

Wat drink je als je in het Verenigd Koninkrijk bent? Het antwoord is simpel: thee. De Britten drinken deze...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -