zaterdag, juni 22, 2024

6 Schotse kastelen die absoluut het bezoeken waard zijn

Populair

Schotland kent meer dan 1500 kastelen verspreid over het hele land, waarvan de oudste dateert uit de 11e eeuw. Een groot deel van deze kastelen zijn niet meer dan ruïnes, maar gelukkig zijn er ook een groot aantal door de eeuwen heen herbouwd, gerestaureerd en doen tegenwoordig dienst als residentie of hotel. Een nacht doorbrengen in een kasteel is een unieke beleving, zeker voor bezoekers die gefascineerd zijn door de tumultueuze geschiedenis van Schotland. Maar ook voor wie een overnachting niet ziet zitten, bieden deze kastelen een stukje inzicht in de geschiedenis, verbluffende architectuur, schitterend aangelegde tuinen en nostalgisch aangezicht.

Welk kasteel je het best bezoekt, hangt natuurlijk af van je locatie, maar mocht je in de buurt zijn dan raden wij de volgende 6 indrukwekkende kastelen aan.

Het kasteel van Edinburgh

Edinburgh Castle is strategisch gelegen op Castle Rock, 130 meter boven de zeespiegel en was eeuwenlang de thuisbasis van royalty’s. Het kasteel behoort tot een van de oudste kastelen van Schotland en bestaat uit een aantal gebouwen die gebouwd zijn in de 11e eeuw. Het kasteel heeft verschillende doeleinden gehad, waaronder fort, militaire basis en het was zelfs een tijdje een gevangenis. Edinburgh Castle is centraal gelegen in de bloeiende hoofdstad van Schotland en absoluut een bezoek waard. Vanuit het kasteel worden tevens een aantal excursies georganiseerd, onder andere naar de Great Hall, de St. Margaret’s Chapel en het National War Museum.

Edinburgh Castle

Stirling-kasteel

Stirling Castle is een van de grootste en meest historisch kastelen in de Schotse geschiedenis. Het was in dit kasteel waar Mary Queen of Scots haar kinderjaren doorbracht. De laatste tijd diende het als filmlocatie voor onder andere Game of Thrones, Outlander en ‘Monty Python and the Holy Grail’. Het hele jaar kan men deelnemen aan rondleidingen door het kasteel en een bezoek brengen aan de Grote Zaal, het Koninklijk Paleis, de Grote Keukens, de Queen Anne-tuinen en de indrukwekkende galerijen.

Eilean Donan-kasteel

Dit romantische kasteel staat op een kleine eilandje is gebouwd op de ruïnes en een replica van een 13e eeuw kasteel. Het Eilean Donan kasteel is volledig herbouwd gedurende de jaren 1920-30. Over de geschiedenis van het oorspronkelijke fort is niet al te veel bekend. Wat we wel weten is dat het kasteel aan het begin van de 18e eeuw tijdens een langdurig beleg van het kasteel, volledig werd verwoest. Na de herbouw werd het kasteel ingericht met veel artefacten en meubels uit de Schotse cultuur. En net als voor veel andere kastelen geldt, is ook dit kasteel het decor geweest voor veel films. Tot slot staat het onder de lokale bevolking bekend als de meest ideale en spectaculaire trouwlocatie van het land.

Dunnottar-kasteel

Van het kasteel zelf is niet veel meer over.  De ruïnes zijn echter absoluut het bezoeken waard ruïne, want het fort staat op een klif vanwaar men een adembenemende uitzicht heeft op de Schotse hooglanden aan de ene kant en de uitgestrekte oceaan. De geschiedenis van Dunnottar Castle begint in de middeleeuwen en het fort diende als inspiratie voor de film “Braveheart“. In de jaren 1600 diende het als de veiligste plek om de Schotse kroonjuwelen te bewaken tegen het binnenvallende Engelse leger van Oliver Cromwell. Wie een bezoek wil brengen aan deze indrukwekkende plek wordt geadviseerd stevige schoenen aan  te trekken, want men zal een groot aantal trappen moeten trotseren. Overigens is niet alleen de weg naar het kasteel de moeite waard, ook een afdaling naar de kustlijn is een avontuur op zichzelf.

Craigievar-kasteel

Dit kasteel is ontworpen en gebouwd tijdens de 17e eeuw en heeft door de jaren heen een enorm groot aantal renovaties ondergaan. De laatste renovatie van het Craigievar kasteel had als doel de oorspronkelijke roze tint die het kasteel aan het begin van 2000 had terug te brengen. Het kasteel is gelegen in de heuvels van Aberdeenshire en tot 1963 behoorde het al sinds het jaar 350 toe aan de invloedrijke Schotse familie Forbes. Tot medio 2024 is het kasteel gesloten voor een conserverings project.

Blair kasteel en tuinen (Blair Castle)

Blair Castle, een populaire toeristische attractie, ligt in de dichtbegroeide heuvels van het dorp Blair Atholl. Het indrukwekkende kasteel toont meer dan 700 jaar van Schotse geschiedenis en men kan er voornamelijk antiek meubilair en historische artefacten bewonderen. Vooral de prachtige passagiershutten, de Georgische trap en de tapijt kamer laten een stevige indruk achter. De uitgestrekte tuinen en omliggende bossen omvatten de drie hectare grote Hercules-tuin, aangelegde vijvers, standbeelden en een boomgaard.

Schotland bezoeken zonder een van de historische kastelen te bezoeken, kan eigenlijk niet.  Ze vertellen je soms meer dan een compleet geschiedenisboek, zeker wanneer je gebruik maakt van de mogelijkheid een excursie te boeken tijdens je bezoek. Let er wel op dat toegang tot de kastelen seizoensgebonden is. Controleer dus altijd even de openingstijden controleert voordat u uw bezoek plant.

 

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Thee drinken in het Verenigd Koninkrijk: dit moet je erover weten!

Wat drink je als je in het Verenigd Koninkrijk bent? Het antwoord is simpel: thee. De Britten drinken deze...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -