zaterdag, juni 22, 2024

Stirling: karaktervolle stad met smalle straatjes en een imposant kasteel

Populair

In het prachtige Schotland valt veel te ontdekken, zoals het mooie stadje Stirling. Deze stad heeft iets weg van Edinburgh vanwege het oude karakter, smalle straatjes en een kasteel. Benieuwd wat er allemaal te doen en beleven is in deze stad? Lees dan snel verder voor een aantal bezienswaardigheden die je niet kunt missen tijdens je bezoek aan Stirling!

Old Town Jail

Toen de slechte en overbevolkte gevangenis van Groot-Brittannië, Tolbooth, onbruikbaar werd, werden alle gevangenen naar Old Town Jail verhuisd in Stirling. Wil je meer weten over deze grimmige plek en haar geschiedenis? In Old Town Jail kun je terecht voor een leerzame rondleiding onder leiding van een verklede gids en acteurs. Aan het einde van de tour kun je terecht op het dak van de gevangenis waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving van Stirling.

Holy Rude Church en Argyll’s Lodging

De prachtige Holy Rude Church uit de 15e eeuw is een echte aanrader wanneer je Stirling bezoekt. Het is het op twee na oudste gebouw van het stadje, op het kasteel na. De kerk is vandaag de dag nog steeds actief en open voor bezoekers. Een ander oud monument in de stad is Argyll’s Lodging. Dit is het best bewaarde meestershuis van Schotland. Het is een prachtig 17 eeuw gebouw in een renaissance stijl.

Bezoek Stirling Castle

Op het hoogste punt van Stirling staat het prachtige Stirling Castle. Dit kasteel is een van de belangrijkste monumenten van Schotland. Er zijn nog enkele stukken van het gebouw te bewonderen die uit de 14e eeuw dateren. Voordat Schotland een werd met Engeland, woonden de Schotse royals in dit kasteel. Stirling Castle heeft door de eeuwen heen veel gevechten meegemaakt en is dan ook meerdere keren gerestaureerd. Wil je meer weten over de rijke geschiedenis van het kasteel? Dan is het zeker de moeite waard om een tour door het kasteel te boeken. Je kunt verschillende vertrekken in het kasteel bewonderen. Vanaf de stadsmuren kun je van een prachtig uitzicht over Stirling en de omgeving genieten.

Stirling Castle

Mercat Cross en het William Wallace Monument

Het standbeeld Mercat Cross vind je op Broad Street en dit markeert wat ooit het centrum in Stirling was op het gebied van handel. Een voorbeeld van een koopmanswoning vind je niet ver van Mercat Cross, genaamd Norrie’s House. Vanuit de stad kun je ook het William Wallace Monument bewonderen. Het monument staat symbool voor de vrijheid van Schotland. Met het monument wordt de vrijheidsstrijder William Wallace geëerd. Wil je het monument van dichtbij bewonderen? Koop dan een ticket in Stirling en wandel naar boven. Het is ook mogelijk om een pendelbus te pakken. De trap naar de toren is erg smal, maar zodra je op de top bent, zul je genieten van een schitterend uitzicht.

Hotelaanraders in Stirling

Ben je op zoek naar een hotel in Stirling? Dit zijn onze aanraders als het gaat om goedkope hotels, een hotelkamer met ontbijt of bijvoorbeeld een luxe hotelkamer met bad of jacuzzi.Booking.com

Accommodaties in Stirling

Stirling is een veel bezochte en geliefde stad onder toeristen van over de hele wereld. Dit betekent dat er ook een groot aanbod is van accommodaties. Zo zijn er 5-sterren hotels, hostels en airbnb’s. Wat je budget of wens ook is, Stirling heeft de juiste plek om sfeervol te overnachten in de stad. De stad is vrij klein, waardoor je eenvoudig lopend de stad kunt verkennen. De bezienswaardigheden liggen op een korte afstand van elkaar, waardoor je op een rustig tempo alles kunt ontdekken. Daarnaast is er ook een openbaar vervoer netwerk en plekken waar je fietsen kunt huren.

Transport naar Stirling vanuit Edinburgh

Veel toeristen kiezen ervoor om de stad Edinburgh te combineren met een bezoek aan Stirling. Het dichtstbijzijnde vliegveld bij Stirling is dan ook Edinburgh Airport. Dit ligt op 50 kilometer afstand van Stirling. Veel toeristen vliegen naar Edinburgh, spenderen een paar dagen in de stad en vervolgen dan hun reis naar Stirling. Je kunt vanaf het station Edinburgh Waverley eenvoudig de trein pakken naar Stirling die elk half uur gaat. Daarnaast rijden er ook bussen tussen Edinburgh en Stirling.

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Thee drinken in het Verenigd Koninkrijk: dit moet je erover weten!

Wat drink je als je in het Verenigd Koninkrijk bent? Het antwoord is simpel: thee. De Britten drinken deze...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -