woensdag, mei 22, 2024

Dit is het bijzondere verhaal over de vlag van Ierland

Populair

Tegenwoordig is de Tricolour vlag de officiële vlag van Ierland. Deze vlag werd in 1916 aangenomen als officiële vlag van het land. De Ierse vlag bestaat uit drie horizontale strepen in de kleuren groen, wit en oranje. De kleuren staat voor de vrede tussen de Ierse Protestanten en Katholieken. 

Officiële vlag na strijd voor onafhankelijkheid

De Ierse vlag was officieel aangenomen door de Ierse Republiek tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog in Engeland in 1919 en diende als symbool van de Ierse strijd voor onafhankelijkheid. De vlag werd de officiële vlag van Ierland toen het land in 1921 en vrije natie werd. 

Geschenk van de Fransen

De Ierse vlag lijkt zeer sterk op de vlag van Frankrijk. In 1848 zou de vlag namelijk als een geschenk aan Ierland zijn gegeven door een groep vrouwen uit Frankrijk die sterk voorstander waren van de strijd voor vrijheid in Ierland.

Uitleg van de kleuren groen, wit en oranje 

De Ierse vlag bestaat uit drie kleuren, groen, wit en oranje. Alle kleuren op de vlag hebben een duidelijke betekenis. Er wordt gedacht dat het groen op de vlag de katholieke bevolking van het land vertegenwoordigt en de Ierse revolutie symboliseert. De witte kleur staat voor de vrede en eeuwige hoop dat de protestanten en katholieken in het land in harmonie kunnen samenleven. De oranje kleur symboliseert de Protestantse bevolking van Ierland. Een eerdere versie van de Ierse vlag was effen groen met een gouden harp. Deze vlag werd door revolutionairen gebruikt als symbool voor het Ierse nationalisme. 

Andere vlag voor Noord-Ierland

Noord-Ierland is onderdeel van het Verenigd Koninkrijk en heeft dan ook een andere vlag dan Ierland. De officiële vlag van Noord-Ierland is de Union Jack. Veel loyalisten en vakbondsleden maken gebruik van de Ulster Banner vlag. Deze vlag werd in 1952 aangenomen door de Noord-Ierse regering. Op de vlag is het kruis van St George te zien. Het kruis is onleesbaar gemaakt door een kroon, de rode hand van Ulster en een witte zeszijdige ster. Deze ster vertegenwoordigt de zes provincies van Noord-Ierland. In 1972 werd het Parlement van Noord-Ierland opgeschort en afgeschaft. Als gevolg hiervan werd de vlag van Ulster Banner ook buiten gebruik gesteld. Vanaf 1973 wordt de Union Flag voor officiële gebeurtenissen gebruikt.

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Thee drinken in het Verenigd Koninkrijk: dit moet je erover weten!

Wat drink je als je in het Verenigd Koninkrijk bent? Het antwoord is simpel: thee. De Britten drinken deze...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -