zaterdag, juni 22, 2024

York: betoverende stad die je mee terug neemt naar het Middeleeuwen

Populair

York is een stad vol met verhalen en een rijke geschiedenis. Deze historische stad heeft een fascinerende geschiedenis die je in kathedralen, musea en andere bouwwerken terugziet. York heeft ook leuke musea die ideaal zijn voor het hele gezin, leuke straatartiesten waarvoor je gaat stoppen om van de voorstelling te genieten, en griezelige Ghost Walks om spookstad York echt te ervaren.

De belangrijkste bezienswaardigheden van York

Middeleeuws charmant stadje York heeft een rijke geschiedenis en staat bekend om haar chocoladegeschiedenis, het grootste treinmuseum van Europa en indrukwekkende verhalen. De geschiedenis van dit stadje wordt verteld door de musea, kastelen en torens die in het centrum als ook rondom de stad liggen.

Ontdek middeleeuwse stad York

Begin je ontdekkingstocht van de middeleeuwse stad York bij York Minster, een prachtige gotische kathedraal midden in de stad. De prachtige architectuur is te zien aan onder andere schitterende gebrandschilderde ramen en de drie hoge torens die boven alle daken van de stad uitsteken. Beklim de hoogste toren voor een schitterend, panoramisch uitzicht over de stad. Bezoek ook de Undercroft waar je meer leert over de 2,000-jaar oude geschiedenis van het gebied. De kathedraal heeft meerdere delen met fascinerende informatie over het prachtig bouwwerk als ook het gebied eromheen. Kom tot rust in de tuinen rondom de kathedraal.

Bezoek daarna historische York Castle Museum. Wandel door Kirkgate, een nagebouwde Victoriaanse straat wat nu het meest iconisch deel is van York Castle Museum. Ga terug naar eind 19e eeuw en bekijk de namen van de winkels die destijds geopend waren in York. In het museum zijn ook meerdere interactieve tentoonstellingen waar je over de geschiedenis van verschillende aspecten van de stad leert: strafrecht, eten en drinken enkele eeuwen geleden en hoe mode eruit zag in de tijd van Jane Austen.

Van York Castle is er niet veel meer over, maar een overblijfsel ervan is de Clifford’s Tower . Deze ligt op een heuvel waar je een prachtig panoramisch uitzicht hebt over Old York.

Bewandel de oude stadsmuren die uit de Romeinse tijd stammen tijdens een 3,5 kilometer lange wandeling. Deze middeleeuwse stadsmuren zijn bijna perfect bewaard gebleven. Tijdens je wandeling over deze stadsmuren zie je niet alleen veel van York, maar geniet je meteen van een mooi uitzicht over de stad. Er zijn vijf punten waar je met een trap de stadsmuren opgaat als je een kortere wandeling wilt doen.

York Minster

Culturele activiteiten voor het hele gezin

Bewonder iconische stoomlocomotieven en een grote verzameling treinen in het National Railway Museum . Dit museum is ideaal als je met kinderen reist. De wereldberoemde locomotief “Flying Scotsman” vind je in dat museum. Maar ook andere bekende historische treinen zijn daar te zien, je bent urenlang bezig.

Een ander leuk museum voor het hele gezin is York’s Chocolate Story. Daar leer je over de chocoladegeschiedenis van York terwijl je van alles kunt proeven. Leer hoe chocolade wordt gemaakt, over York’s bekendste chocolademerken (zoals KitKat), en hoe je chocolade proeft als een expert. Er is natuurlijk ook een winkeltje waar je alle lekkernijen kunt kopen.

De Vikingen namen York over in de 10e eeuw, meer hierover leer je in de Jordvik Centre. Bekijk artefacten uit die periode en ervaar hoe het leven was enkele eeuwen geleden. Dit museum is ook ideaal voor kinderen, want er is een audiotour met uitleg over de hele geschiedenis als ook andere interactieve elementen.

Houd je van theater, bezoek dan het Grand Opera House. Ze hebben regelmatig verschillende soorten evenementen, van opera en ballet tot komedie.

Middeleeuws winkelen, spoken en straatartiesten in York

In een historisch stadje als York ontbreekt het niet aan charmante straatjes en steegjes waar je terug in de tijd gaat. Bezoek de Shambles en haar mooie sfeer die als inspiratie heeft gediend voor Diagon Alley in Harry Potter. Doe een Ghost Walk en ontdek spookstad York. En wandel door de straten van deze stad en geniet van mooie muziek en andere voostellingen. Er is altijd wat te beleven in York.

Middeleeuwse straat Shambles

De Shambles is een straat uit de 14e eeuw vol met gezellige cafés, restaurants, winkeltjes en scheve huisjes. Dit straatje heeft als inspiratie gediend om Diagon Alley, oftewel “De Weg is Weg”, te creëren voor de Harry Potter films.

In de Shambles is er ook dagelijks een markt met ongeveer tachtig kraampjes.

Spookstad York beleven

Net als de meeste Engelse steden heeft ook York enkele leuke Ghost Walks die je kan doen. Leer tijdens deze wandelingen over de legendes en spoken van York en ontdek de wat donkere kant van deze stad. Deze spookstad heeft miljoenen mensen onder haar straten begraven, en ieder heeft een gruwelijk verhaal die je tijdens de tours te horen krijgt.

Een stad met vele getalenteerde straatartiesten

Wanneer je door de straten van York wandelt, zal je vele straatmuzikanten tegenkomen. Je zult merken dat je vanzelf zult stoppen, want aan talent ontbreekt het niet. Geniet van mooie muziek om je heen terwijl je door de stad wandelt of winkelt. Ook zijn er andere straatartiesten die leuke voorstellingen geven. Er is wel altijd wat te beleven op de straten van York.

Hotelaanraders in York

Ben je op zoek naar een hotel in York? Dit zijn onze aanraders als het gaat om goedkope hotels, een hotelkamer met ontbijt of bijvoorbeeld een luxe hotelkamer met bad of jacuzzi.Booking.com

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Thee drinken in het Verenigd Koninkrijk: dit moet je erover weten!

Wat drink je als je in het Verenigd Koninkrijk bent? Het antwoord is simpel: thee. De Britten drinken deze...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -