zaterdag, juni 22, 2024

Dit is het bijzondere verhaal over de vlag van Wales

Populair

Bijna iedereen kent de bekende vlag van het Verenigd Koninkrijk. De vlag, ook wel Union Jack genoemd, is herkenbaar te zien bij diverse sportevenementen en belangrijke gebeurtenissen en dagen in het Verenigd Koninkrijk. Het VK is op te delen in vier verschillende landen: Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales. Elk land heeft zijn eigen vlag. Wales heeft een van de oudste vlaggen in de wereld. Dit betekent dat er een bijzonder verhaal schuilt achter deze oude vlag. Lees snel verder! 

De betekenis van de wit groene vlag van Wales 

De vlag van Wales is een rechthoek dat verdeeld is in twee helften. De onderste helft van de vlag is groen en de bovenste helft is wit. Deze kleuren van de vlag hebben een belangrijke betekenis. De groene helft staat voor hoop en vreugde en de witte helft staat voor eerlijkheid en vrede. In het midden van de Welshe vlag bevindt zich een rode draak die met zijn gezicht naar de vlaggenmast wijst. Deze rode draak staat voor moed. 

Gehesen op overheidsgebouwen en belangrijke dagen

In tegenstelling tot de vlag van Engeland, is de vlag van Wales een officiële nationale vlag die is aangenomen door de regering van Wales. De vlag werd in 1959 de officiële vlag van Wales. De vlag wordt dan ook te zien op Welshe overheidsgebouwen en wordt gehesen op belangrijke dagen.

Wales niet vertegenwoordigt op de Union Jack 

De Union Jack is de vlag van het Verenigd Koninkrijk en deze vlag bestaat uit meerdere vlaggen van Engeland, Schotland en Ierland. De nationale vlag van Wales ontbreekt in deze vlag. De reden hiervoor is dat Wales in al in 1282 geannexeerd werd door koning Eduard I van Engeland. Door de Laws in Wales Acts in 1535 wordt Wales als onderdeel van Engeland beschouwd. Er worden wel regelmatig voorstellen gedaan om de rode draak van de Welshe vlag op te nemen in de vlag van het Verenigd Koninkrijk. 

De vlag van de rode draak 

De vorm en de kleuren van de Welshe vlag is afkomstig van de Tudors. De groene en witte kleur symboliseerden een prei. Dit was een nationaal symbool van Wales. De draak op de vlag is waarschijnlijk afkomstig van de Romeinse indringers. Zij brachten het symbool van de draak naar Wales tijdens hun bezetting van Groot-Brittannië. De rode draak op de vlag is de draak van Cadwalader. De vlag staat ook bekend als ‘Y Ddraig Goch, wat ‘de rode draak’ betekent. Veel koningen in Groot-Brittannië plaatsen vroeger een vorm van een draak op hun vlag of wapenschild. Draken werden namelijk vaak geassocieerd met kracht en moed. Zo hadden ook de bekende koning Arthur en Henry V een draak op hun vlag staan. 

Belangrijke vlag om verbondenheid met Wales te laten zien 

Het symbool van de rode draak werd in 1807 voor het eerst op de vlag van Wales geplaatst. De kans is groot dat het symbool van de rode draak al duizend jaar ouder is. De vlag van Wales werd in 1953 gewijzigd en is sinds 1959 voor het eerst in gebruik als huidige vlag. Je kunt de vlag zien zwaaien vanaf diverse belangrijke plaatsen in Wales, zoals het Welsh Office in Whitehall en het gebouw van Welsh Assembly in Cardiff. De vlag van Wales wordt met name gebruikt om de verbondenheid met Wales te laten zien. 

Vlag van patroonheilige St. David 

Sommige mensen gebruiken ook de vlag van St. David als symbool voor Wales. St. David is de patroonheilige van Wales. Veel Christelijke en nationalistische groepen gebruiken deze vlag om hun verbondenheid met Wales uit te drukken. Het ontwerp van de St. David vlag bestaat uit een geel kruis op een zwarte achtergrond. Op de jaarlijkse feestdag ter ere van de patroonheilige St. David wordt deze vlag veel gehesen en gezwaaid. 

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Thee drinken in het Verenigd Koninkrijk: dit moet je erover weten!

Wat drink je als je in het Verenigd Koninkrijk bent? Het antwoord is simpel: thee. De Britten drinken deze...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -