zaterdag, juni 22, 2024

Stoke-on-Trent: Stad met een fascinerende keramische geschiedenis en een geweldige cultuurscène

Populair

Stoke-on-Trent is zowel een stad als ook een district in de Engelse regio West Midlands. Het ligt in het graafschap Staffordshire. Stoke-on-Trent is al sinds enkele eeuwen geleden de thuisbasis van de keramische industrie in Engeland. Het wordt ook wel “The Potteries” genoemt. Vandaar dat de stad talloze musea heeft die over deze geschiedenis vertellen, zoals Potteries Museum & Art Gallery.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Stoke-on-Trent

Als je Stoke-on-Trent opzoekt, dan zal je vooral informatie vinden over de keramische geschiedenis van deze stad. En geen wonder, want je vindt daar het meest prachtig aardewerk. De vele musea en andere gebouwen vertellen je het verhaal van Stoke-on-Trent en ‘s werelds mooiste collectie aardewerk. De stad heeft ook schitterende, groene oases waar je gezinsvriendelijke activiteiten vindt. En als je in Stoke-on-Trent bent, dan raden we je aan om een van de vele, mooie theaters te bezoeken en een voorstelling mee te maken.

Middleport Pottery factory

De fascinerende keramische geschiedenis van Stoke-on-Trent

Bezoek het museum Potteries Museum & Art Gallery om de keramische geschiedenis van Stoke-on-Trent en graafschap Staffordshire te leren. Het museum heeft ’s werelds mooiste collectie van Staffordshire aardewerk. Het is een leuke plek om te bezoeken voor degenen die geïnteresseerd zijn in unieke collecties kunstwerken, inclusief die van Picasso, Degas en Durer. Het museum heeft ook regelmatig wisselende tentoonstellingen die vaak geschikt zijn voor alle leeftijden.

Neem ook een kijkje in Emma Bridgewater Factory. De mensen die in deze Victoriaanse fabriek werken, leren je over het proces van het maken van prachtig aardewerk. Je ziet hun traditionele vaardigheden en vakmanschap schitteren in hun werk terwijl ze je meer erover vertellen. Een tour is ongeveer een uur lang en aan het einde kan je zelfs wat moois kopen in hun winkel. Of kies ervoor om zelf iets te maken in hun Decorating Studio. Zo neem je een uniek souvenir mee terug naar Nederland. Deze plek is ook ideaal voor alle leeftijden.

Het Dudson Museum is ook een leuk museum voor de keramisten onder ons. In het museum vind je iconische aardewerk van de Dudson brand, een uniek familiebedrijf met een fascinerende geschiedenis. Het bedrijf maakte tot 2019 prachtige keramisch servies. Ook dit museum heeft regelmatig leuke evenementen en activiteiten.

Er zijn nog veel meer musea, want Stoke-on-Trent staat bekend om haar keramische geschiedenis. Zo is er nog het Middleport Pottery, Gladstone Pottery Museum, Moocroft Heritage Visitor Centre, The Potteries Centre, Spode Museum Trust Heritage Centre en veel meer.

De Trentham Italian Gardens in Stoke on Trent

Kom tot rust in mooie natuur met gezinsvriendelijke activiteiten

Ga naar Westport Lake Play Area als je met kinderen reist, want er is een speeltuin waar veel te doen is voor verschillende leeftijden. Er zijn ook mooie meren voor een ontspannende wandeling. En er is zelfs een leuk café voor een korte pauze.

De Trentham Gardens zijn niet alleen prachtige historische tuinen waar je heerlijk kunt wandelen, maar er zijn ook verschillende activiteiten daar voor alle leeftijden. Zo heb je Trentham Monkey Forest waar je 140 apen om je heen vindt tijdens je wandeling. De apen zijn vrij om te bewegen, je ziet ze op de wandelpaden weleens voorbijkomen. Een leuke plek voor vooral jonge kinderen. Er is daar ook een café waar je van een heerlijk kop koffie geniet terwijl je kleine aapjes om je heen ziet slingeren.

In de Trentham Gardens vind je ook Treetop Adventures voor de actievelingen en Trentham Shopping Village waar je 64 unieke winkels vindt en gezellige cafés en restaurants.

Ben je op zoek naar een groene oase, ga dan naar Hem Heath Woods Nature Reserve. Deze bestaat uit vier bossen: The Oaks, Newstead Wood, Newpark Plantation en Hem Heath. Kies voor een van de meerdere wandelpaden en geniet van een mooie wandeling. Het is vooral een adembenemende omgeving in de lente wanneer alle bloemen tot bloei komen.

Voor meer groene oases, bezoek Apedale Community Country Park en Whitfield Valley.

De cultuurscène van Stoke-on-Trent

Het theater Mitchell Arts Centre was in 1957 geopend en werd snel populair. Het wordt tegenwoordig vooral gebruikt als locatie voor culturele evenementen, zoals dansvoorstellingen, concerten, theatervoorstellingen en meer. Wat vooral leuk is om mee te maken als je in Engeland bent, is de Britse voorstelling genaamd “panto”. Het is een soort musical waarbij het publiek meedoet en meezingt. Een geweldige ervaring, vooral als je een kerstvoorstelling meemaakt.

Nog een leuk theater en een magnifiek gebouw is Victoria Hall. Dit gebouw was in 1888 gebouwd, ze hadden destijds lokale terracotta gebruikt waardoor het een mooi, roodachtig exterieur heeft. Victoria Hall ligt in Stoke-on-Trent’s Cultural Quarter.

In Stoke-on-Trent’s Cultural Quarter vind je ook The Regent Theatre, een gebouw dat in 1929 werd geopend. Het was oorspronkelijk een bioscoop en de eerste silent film dat daar werd gespeeld was The Last Command. Binnen dit theater zie je een art-deco-stijl, een populaire stijlbeweging van 1920 tot 1939. Een prachtig interieur. In The Regent Theater geniet je van musicals, opera’s, dansvoorstellingen en andere geweldige optredens.

Voor een unieke theaterervaring, bezoek New Vic Theatre. Want in dit theater zit het publiek rondom het podium. Je zit zo dicht bij de artiesten, het voelt als een persoonlijke voorstelling. Er kunnen 600 mensen in het publiek en je vindt er zowel internationale als ook lokale optredens.

Hotelaanraders in Stoke-on-Trent

Ben je op zoek naar een hotel in Stoke-on-Trent? Dit zijn onze aanraders als het gaat om goedkope hotels, een hotelkamer met ontbijt of bijvoorbeeld een luxe hotelkamer met bad of jacuzzi.Booking.com

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Thee drinken in het Verenigd Koninkrijk: dit moet je erover weten!

Wat drink je als je in het Verenigd Koninkrijk bent? Het antwoord is simpel: thee. De Britten drinken deze...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -