woensdag, mei 22, 2024

Portsmouth: de stad van Charles Dickens met een fascinerende maritieme geschiedenis

Populair

Portsmouth is een havenstad in zuid Engeland, in het graafschap Hampshire. Het dient nog steeds als haven van de Royal Navy. De militaire en maritieme geschiedenis ontdek je in verschillende musea. Portsmouth is ook de geboortestad van Charles Dickens. In het Charles Dickens Birthplace Museum leer je dan ook alles over deze wereldberoemde Britse auteur.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Portsmouth

Portsmouth ligt in het graafschap Hampshire, dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de verdediging van Engeland en de bevrijding van Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. In deze stad vind je dan ook veel museumschepen en andere musea die het fascinerend verhaal vertellen van zowel de Tweede Wereldoorlog als ook andere oorlogen. Je ervaart hoe de bemanning van oorlogsschepen destijds leefden en werkten. Portsmouth is ook de geboorteplaats van Charles Dickens, waardoor je meerdere plekken tegenkomt die gelinkt zijn aan deze wereldberoemde auteur.

HMS Victory

Bezoek talloze museumschepen

Wil je meer over de Britse maritieme geschiedenis leren, bezoek de HM Naval Base Portsmouth en ga aan boord van de beroemdste schepen uit de geschiedenis van Engeland.

Zoals het oudste marineschip ter wereld dat nog steeds in dienst is: HMS Victory . Dit schip is teruggezet op de plek waar het Portsmouth verliet in 1805. Loop door verschillende ruimtes en beleef hoe het leven op het schip was: de kombuis, kwartdek, achterdek, de grote hut en andere ruimtes.

Een ander schip dat op de HM Naval Base Portmouth te vinden is, is HMS Warrior dat in 1859 werd gebouwd. Het werd aangedreven door zowel stoom als zeil en was het eerste oorlogsschip van de Royal Navy met een ijzeren scheepswand. Aan boord krijg je een idee van hoe de bemanning destijds leefden en werkten op dit schip.

Een wat nieuwer museumschip is de HMS M33. Dit oorlogsschip heeft een tentoonstelling waar je ervaart hoe het was tijdens een gevecht, alle moeilijke omstandigheden beleeft, en je leert daar ook over de Gallipoli-campagne.

In de Historic Dockyard vind je ook het Mary Rose museum, een gezonken schip uit de 16e eeuw dat eind 20e eeuw gevonden werd en uit het water werd gehaald. Het dient nu als museumgebouw waar de tijd stil heeft gestaan. Je ziet verschillende objecten uit de 16e eeuw, zoals ijzeren wapens, gouden munten, leren schoenen en veel meer. Je leert daar ook hoe dit schip werd gevonden en weer naar de oppervlakte werd gebracht.

Op 15 minuten loopafstand van deze oorlogsschepen ligt de Spinnaker Tower , een indrukwekkend hypermodern bouwwerk waar je op het openluchttopdek een panoramisch uitzicht over Portsmouth hebt.

The D-Day Story

Het museum The D-Day Story in Portsmouth verdient een eigen stukje. Want het graafschap Hampshire, waar Portsmouth ligt, speelde een belangrijke rol in de verdediging van Engeland en de bevrijding van Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. In museum The D-Day Story leer je over de geschiedenis en gebeurtenissen van de dag. Het verhaal wordt verteld door objecten, video, tentoonstellingen en andere interactieve elementen. Dit museum is zeker een bezoek waard voor een beter begrip van wat er destijds gebeurd was en waarom het tot nu toe als ook voor toekomstige generaties nog relevant is en blijft.

Ontdek mooie historische architectuur

Portsmouth Cathedral is een 800-jarige kathedraal en een opmerkelijk bouwwerk. De architectuur is gebaseerd op de levensboom, een symbool voor hernieuwing van leven. Er zijn inmiddels meerdere aanpassingen gedaan waardoor je verschillende stijlen ziet in de kathedraal. Kies voor een tour om meer over de geschiedenis van de kathedraal te leren of wandel zelf door de verschillende ruimtes.

Portsmouth Museum and Art Gallery is nog een prachtig, historisch bouwwerk. Het museum lijkt van buiten op een kasteel. Binnen leer je over Portsmouth’s fascinerende geschiedenis, ontdek je de wereld van Sherlock Holmes, zie je prachtige kunstwerken, en leer je over de geschiedenis van Portsmouth FC. Toegang is gratis.

The Charles Dickens Birthplace Museum

Ben je fan van Charles Dickens, dan moet je absoluut naar het Charles Dickens Birthplace Museum gaan. Dit is het huis waar Dickens op 7 februari 1812 geboren was. Alle meubels, decoraties en andere objecten zijn gerecreëerd. Loop door drie gemeubileerde ruimtes en beleef de wereld van Charles Dickens: de salon, de eetkamer en de slaapkamer waar hij geboren was. Je vindt in het museum ook enkele objecten uit zijn leven, zoals de bank waarop hij overleden was.

Kies ook voor de Dickens Trail, een walking tour die je meeneemt naar veertien plekken in Portsmouth die gelinkt zijn aan deze wereldberoemde auteur. Je start bij het museum, vervolgens word je meegenomen naar het standbeeld op Guildhall Square, en dan naar enkele plekken waar je Dickens en zijn familie in de 19e eeuw kon vinden. Je ziet ook gebouwen die hij als inspiratie gebruikte voor zijn werk.

In Fratton Park Portsmouth FC aanmoedigen

In Portsmouth zit natuurlijk de Engelse voetbalclub Portsmouth FC. Fratton Park is het thuisstadion van deze voetbalclub. Koop een ticket en ervaar de sfeer tijdens een voetbalwedstrijd. Het stadion heeft vier zijden met alleen maar zitplaatsen. Dus je wordt omgeven door duizenden fanatieke supporters. Ben je voetbalfanaat, dan is dit een aanrader als je Portsmouth bezoekt.

Hotelaanraders in Portsmouth

Ben je op zoek naar een hotel in Portsmouth? Dit zijn onze aanraders als het gaat om goedkope hotels, een hotelkamer met ontbijt of bijvoorbeeld een luxe hotelkamer met bad of jacuzzi.Booking.com

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Thee drinken in het Verenigd Koninkrijk: dit moet je erover weten!

Wat drink je als je in het Verenigd Koninkrijk bent? Het antwoord is simpel: thee. De Britten drinken deze...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -