zondag, juli 14, 2024

Glasgow: interactieve musea, street art en traditionele pubs

Populair

Glasgow is de grootste stad van Schotland. Een stad waar je je nooit hoeft te vervelen. Deze bruisende stad heeft voor ieder wat: van de vele musea en mooie architectuur tot street art en leuke pubs. In Glasgow kan je ook goed shoppen en met alle leuke en hippe restaurants, is er iedere avond wel een leuke plek om iets nieuws te proeven.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Glasgow

Glasgow heeft talloze leuke bezienswaardigheden voor alle leeftijden. Van geschiedenis en cultuur snuiven in de vele (interactieve) musea tot street art en natuur bewonderen.

Glasgow Cathedral
In de wijk East End zit Glasgow Cathedral, een gigantisch, gotische kathedraal uit de dertiende eeuw. Het wordt ook wel St Mungo’s Cathedral genoemd. Van binnen ziet de kathedraal er veel mooier uit dan van buiten. Bewonder de gebrandschilderde ramen, zuilengangen, gewelfde plafonds en ander prachtig architectuur.

Achter de kathedraal zit de Glasgow Necropolis op een heuvel, een Victoriaanse begraafplaats vol graftombes van bekende inwoners van Glasgow. Maak daar een wandeling en geniet van een mooi uitzicht over de hele stad.

The Kelvingrove Art Gallery and Museum

De vele musea van Glasgow

Glasgow geeft je de keuze om talloze leuke musea te bezoeken waarbij toegang altijd gratis is. Laten we enkele populaire musea van Glasgow bekijken.

De Kelvingrove Art Gallery and Museum is een van de belangrijkste musea in Schotland. Het heeft in totaal 22 thematische galerijen, van natuurgeschiedenis tot Schotse architectuur. De perfecte plek voor een familie-uitje.

Het Riverside Museum is het transportmuseum van Schotland. Het museum heeft meer van drieduizend items, van vintage wagens en locomotieven tot zelfs kinderwagens. Je leert daar meer over de geschiedenis van de transportindustrie waarbij je ook veel originele en replica’s ziet tijdens interactieve tentoonstellingen. Dit museum is ook ideaal voor iedere leeftijd. En toegang is natuurlijk ook hier gratis.

In het centrum van Glasgow vind je de meest bezochte kunstgalerij: Gallery of Modern Art. Daar zitten werken van zowel lokale als ook internationale kunstenaars. Vlak voor dit museum zit het standbeeld van de hertog van Wellington . Deze is altijd gekroond met een verkeerskegel. Het begon als een grap, maar het is inmiddels een van de beroemdste symbolen van Glasgow.

Daarnaast is het Glasgow Science Centre een geweldige bezienswaardigheid als je met kinderen reist. En voor nog meer geschiedenis, bezoek vooral University of Glasgow. Men zegt dat deze universiteit J.K. Rowling heeft geïnspireerd tot het ontwerp van Hogwarts.

The Lighthouse
Direct naast de Gallery of Modern Art zit The Lighthouse, het nationaal centrum voor design en architectuur. Daar zit een deel dat gewijd is aan Charles Rennie Mackintosh, een beroemde Schotse architect die vele gebouwen in Glasgow heeft ontworpen. Dat deel neemt je mee in het leven van Mackintosh als ook zijn werk.

Vergeet niet om ook meteen de wenteltrap omhoog te pakken voor een panoramisch uitzicht van de stad.

Street art in Glasgow

Loop door de straten van Glasgow en bewonder de vele mooie street art . Sommige werken zie je op drukke plekken, andere prachtige street art kom je tegen in kleine straten en steegjes.

Weet je niet waar je moet zoeken of waar je moet starten, doe dan de City Centre Mural Trail Glasgow. Deze street art tour neemt je mee naar alle adembenemende werken in het centrum van de stad.

West End

In de trendy West End vind je vele leuke en hippe winkels en cafés. Maar wil je ook wat rust van de stad en alle winkels, dan zit je daar ook goed. In de West End zitten namelijk de Botanic Gardens, een prachtig stadspark met enorme plantenkassen waar je een bijzondere collectie planten, bloemen en bomen vindt.

In West End vind je ook een klein, maar charmant straatje dat je absoluut moet bezoeken: Ashton Lane. Dit leuk straatje waarin je vele pubs en restaurants vindt, is een plaatje om te zien. Je vindt er ook een kleine bioscoop daar.

Winkelen in Glasgow

Winkelen en traditionele pubs in Glasgow

In Glasgow kan je goed shoppen met meerdere winkelstraten, overdekte winkelcentra en honderden verschillende winkels. En een bezoek aan Glasgow is niet compleet zonder een van de vele, traditionele pubs te ervaren.

De belangrijkste winkelstraten van Glasgow

De belangrijkste winkelstraten van Glasgow zijn Buchanan Street, Sauchiehall Street en Argyle Street. Deze winkelstraten zijn ook autovrij.

Buchanan Street is de belangrijkste winkelstraat van de stad waar ook de Buchanan Galleries zitten: een overdekt winkelcentrum met meer dan 80 winkels. Daar zitten winkelketens als H&M en Next. Voor de meer duurdere boetiekjes en designwinkels, bezoek de Princes Square op de Buchanan Street, nog een overdekt winkelcentrum met meer dan 25 winkels en meer dan 12 restaurants.

De Sauchiehall Street en Argyle Street zijn ook lange winkelstraten waar genoeg keuze is uit zowel grote Britse retailers als ook de kleinere winkels. En tussen Buchanan Street en Argyle Street zit St Enoch Centre, een enorme glazen winkelcentrum.

De traditionele pubs van Glasgow

Bezoek Glasgow’s oudste bar en restaurant: Sloans. Ga vooral op een vrijdag voor de Friday Ceilidh, waar je heerlijk geniet en danst op Schotse muziek.

Houd je meer van een pub quiz en livemuziek, bezoek dan The Scotia. Een kleine pub met veel geschiedenis en een mooie sfeer.

Wil je ervaren hoe het was in de jaren 60 in Glasgow, ga dan de traditionele pub The Laurieston binnen voor een lokale pint.

Hotelaanraders in Glasgow

Ben je op zoek naar een hotel in Glasgow? Dit zijn onze aanraders als het gaat om goedkope hotels, een hotelkamer met ontbijt of bijvoorbeeld een luxe hotelkamer met bad of jacuzzi.Booking.com

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Thee drinken in het Verenigd Koninkrijk: dit moet je erover weten!

Wat drink je als je in het Verenigd Koninkrijk bent? Het antwoord is simpel: thee. De Britten drinken deze...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -