zaterdag, juni 22, 2024

Wat is de weersverwachting voor Wales?

Populair

Ben je van plan om naar het mooie Wales te reizen? Wales maakt onderdeel uit van het Verenigd Koninkrijk samen met Engeland, Noord-Ierland en Schotland. Ga je op vakantie, dan is het handig om alvast het een en ander te weten over het land. Zeker als het gaat om het klimaat en de weersverwachting. Zo weet je precies wat je kunt verwachten en weet je wat je in je koffer moet stoppen. 

Het klimaat van Wales 

Wales heeft een gematigd zeeklimaat. Het klimaat wordt beïnvloed door de westenwinden en de warme golfstroom. Hierdoor kan het weer in Wales behoorlijk wisselvallig zijn. Het land heeft zachte winters en koele zomers. De gemiddelde temperatuur van Wales ligt rond de 10 °C graden. Dit is vergelijkbaar met de gemiddelde temperatuur in Nederland. 

Hoeveelheid regen in Wales 

Veel mensen hebben het idee dat het veel regent in het Verenigd Koninkrijk. Gelukkig is het niet zo dat het er elke dag regent. Het weer kan wel behoorlijk wisselvallig zijn in Wales en het is handig om altijd voorbereid te zijn om een regenbui. Tussen 1 oktober en 1 februari regent het het meest in Wales. In het bekende Snowdonia national park van Wales valt er jaarlijks zo’n 3000 millimeter regen. In de lager gelegen kustgebieden van het land ligt dit een stuk lager, zo rond de 900 millimeter. 

Wind en storm in Wales

Het klimaat in Wales wordt ernstig beïnvloed door de westenwinden. Zeker in het zuidwesten van het land krijgt men vaak te maken met harde wind en storm. In het Welshe stadje Dyfed is gemiddeld 30 dagen per jaar een windkracht van 8 of hoger te meten. Ook op veel andere kustplaatsen staat er vaak een harde wind. Ook in de hoge bergen en heuvels van het land heb je vaak te maken met harde wind. De sterke wind in combinatie met sneeuw kan in de winter hevige sneeuwstormen veroorzaken in Wales. 

Zon en bewolking in Wales

Wist je dat Wales een stuk bewolkter is dan Engeland? Zeker in de hoge bergen van het land is dit het geval. De zon is slechts 1100 uur per jaar hier te zien. In het zuidwesten van Wales kun je echter veel zon verwachten met 1700 uur aan zon per jaar. Ben je op zoek naar het zonnetje, dan is het zuidwesten waar je moet zijn. De zomermaanden mei en juni zijn de meest zonnige en droge maanden van het jaar in Wales. 

De seizoenen van Wales

  • Winter en herfst 

De gemiddelde temperatuur in de winter is 5 °C graden. Door de invloed van de zee zal de temperatuur niet snel onder de 0 °C graden belanden, maar het kan zeker vriezen in Wales. Zeker aan de kust komen hele lage temperaturen niet voor. Ook sneeuw komt nauwelijk voor aan de Welshe kust. In de bergen en de heuvels van het land kun je zeker sneeuw verwachten in de wintermaanden. In het bekende Nationaal Park Snowdonia zijn er gemiddeld 40 sneeuwdagen per jaar. De sneeuw blijft daarnaast ook gemiddeld 30 dagen per jaar liggen. Sneeuw in combinatie met wind kan een sneeuwstorm veroorzaken, waar je altijd alert op moet zijn wanneer je je in de Welshe bergen bevindt. 

  • Zomer en lente 

In de zomermaanden is de gemiddelde temperatuur zo’n 18 °C graden. Het Welshe klimaat staat bekend om koele zomers. De temperatuur voelt snel koeler aan door de wind die van de zee komt. Hoe hoger je in de bergen en heuvels van Wales komt, hoe koeler de temperatuur. 

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Thee drinken in het Verenigd Koninkrijk: dit moet je erover weten!

Wat drink je als je in het Verenigd Koninkrijk bent? Het antwoord is simpel: thee. De Britten drinken deze...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -