woensdag, mei 22, 2024

Queen: een memorabel hoofdstuk in de Britse muziekgeschiedenis

Populair

De kans is groot dat je de Britse band Queen kent. De band startte in 1970 in Londen en blijft tot op de dag van vandaag actief, hoewel niet met alle bandleden van destijds. De bezetting van de band is in de beginjaren ook best gewisseld. Queen is één van de meest succesvolle bands in het rockgenre en heeft veel invloed op de muziek gehad. Ze zijn wereldwijd bekend geworden en nog steeds actief. Het feit dat Bohemian Rhapsody nog altijd hoog in de top 2000 komt getuigt van de populariteit van de band.

Bandleden

Brian May en Roger Taylor vormden eerder een band met een studiegenoot van Farrokh Bulsara. Die band stopte en Bulsara sloot zich aan bij Taylor en May. Bulsara veranderde zijn naam naar Freddie Mercury en de band heette vanaf diezelfde tijd Queen. Queen zocht een bassist. In eerste instantie was dit Mike Grose. Het eerste jaar heeft Queen meerdere bassisten gehad, waaronder Barry Mitchell, voordat John Deacon zich aansloot na een auditie. Mercury, Deacon, May en Taylor vormden sindsdien Queen. Na het overlijden van Mercury in 1991, stapte ook Deacon op. Sindsdien wordt Queen, waarvan Taylor en May overgebleven zijn, aangevuld met andere artiesten.

Actieve jaren

Het klassieke Queen is dus actief geweest van 1970 tot 1991. In Engeland en Japan brak Queen met het tweede album in 1974 door. In Europa braken ze later dat jaar door met een volgend album. Wereldwijde bekendheid werd behaald met Bohemian Rhapsody in 1975. Latere albums zijn minder populair, tot Innuendo in 1991, nog voor het overlijden van Mercury, wordt uitgebracht. Hierna speelt Queen nog in andere bezettingen. In 1995 wordt het laatste studio album met opnames van Mercury uitgebracht. Albums daarna hebben andere zangers.

Bekende albums en nummers

Er zijn talloze albums en singles uitgebracht door Queen. De bekendste nummers naar Bohemian Rhapsody zijn bijvoorbeeld Another One Bites the Dust, Don’t Stop Me Now, I Want To Break Free, Somebody to Love en Radio ga ga. Behalve Innuendo, zijn de populairste albums van Queen vooral uit de jaren 70. A Night at the Opera uit 1975, Sheer Heart Attack uit 1974 en News of the World uit 1977 bijvoorbeeld. Zonder Mercury zijn ook nog albums opgenomen, met name live albums. Alleen The Cosmos Rocks uit 2008 is een studio album. Op dit album is de zanger van Queen Paul Rodgers. Veel albums zijn in meerdere landen platina of goud geworden.

Bekijk hier alle albums van Queen op cd, dvd en vinyl

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Thee drinken in het Verenigd Koninkrijk: dit moet je erover weten!

Wat drink je als je in het Verenigd Koninkrijk bent? Het antwoord is simpel: thee. De Britten drinken deze...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -