maandag, februari 6, 2023

J.K. Rowling, ‘geestelijk moeder’ van Harry Potter

Populair

J.K. Rowling of Joanne Rowling is vooral bekend als de schrijfster van de Harry Potter boeken. Maar ze heeft meer dan alleen Harry Potter geschreven. Ze werd geboren in 1965 in Bristol. J.K. Rowling is dus een Britse schrijfster. J.K. staat voor Joanne Kathleen, hoewel de schrijfster alleen Joanne heet. Haar uitgever wilde een initiaal in plaats van een naam gebruiken, omdat haar boeken niet gelezen zouden worden door jongens als duidelijk was dat ze een vrouw was. Ze wilde een tweede initiaal en koos voor de K die verwijst naar haar oma Kathleen.

Harry Potter

Tussen 1990 en 1995 schreef Rowling het eerste Harry Potter boek dat ze bedacht tijdens een treinvertraging van 4 uur. Het werd meermaals teruggestuurd door uitgevers en in 1997 pas gepubliceerd. Dit was Harry Potter and the Philosopher’s Stone. Tussen 1998 en 2000 werden de volgende drie Harry Potter boeken uitgegeven: Chamber of Secrets, Prisoner of Azkaban en Goblet of Fire. Hierna duurde het drie jaar voordat het volgende deel, Order of the Phoenix, uit kwam. In 2005 en 2007 kwamen de laatste boeken uit, Half-Blood Prince en Deathly Hallows.

Andere boeken

Na het vierde boek werden wel andere boeken uitgebracht door Rowling. In 2001 werden zowel Fantastic Beasts and Where to Find Them als Quidditch Through the Ages uitgebracht, beide gerelateerd aan Harry Potter. Na Harry Potter werd ook The Tales of Beedle The Bard gepubliceerd. Rowling sloeg hierna een ander pad in en wilde boeken voor volwassenen schrijven. Zo verschenen tussen 2012 en 2020 The Casual Vacancy, The Cuckoo’s Calling, The Silkworm, Career of Evil. Lethal White en Troubled Blood, waarvan de laatste vijf onder een pseudoniem: Robert Galbraith. Ze schreef ook recentelijk twee boeken voor kinderen: The Christmas Pig en The Ickabog.

Verfilmingen

In 1999 al werd het eerste Harry Potter boek verfilmd. Ook de rest van de reeks is verfilmd, waarbij het laatste boek in twee delen is verfilmd en uitgebracht. De laatste film werd in 2011 uitgebracht. Dat betekende niet het einde van de films voor Rowling. Fantastic Beasts kreeg namelijk een spin-off filmreeks, waarvan de eerste film in 2016 werd uitgebracht. Er is maar één boek, maar er moeten zeker drie films komen. De tweede film is in 2018 uitgebracht en de derde komt in 2022. Naast de Harry Potter en aanverwante films is ook The Casual Vacancy is vertolkt in de variant van een serie.

Bekijk hier alle boeken over Harry Potter en van JK Rowling

Reisgids Groot Brittanië

Haal het maximale uit je vakantie in het Verenigd Koninkrijk en bestel nu een vertrouwde papieren reisgids. Natuurlijk kun je veel informatie opzoeken op je smartphone, maar je geniet simpelweg meer van je excursies en uitstapjes wanneer je eenvoudig én betrouwbare achtergronden leest over al het moois wat de UK te bieden heeft, inclusief restauranttips, wandelingen en tips. Deze reisgids van Capitool krijgt de beste recensies vergeleken met andere reisgidsen en is dan ook onze aanrader tijdens je trip naar Groot Brittanië. 

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Rondreizen door het Verenigd Koninkrijk

Heb je plannen om een rondreis door het Verenigd Koninkrijk te maken? Laat je dan inspireren met tips van...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -