donderdag, april 25, 2024

Wat is Indierock?

Populair

Indierock is een muziekgenre dat nog altijd gebruikt wordt om bepaalde muziek aan te duiden. Het is niet zodanig specifiek dat bands en muzikanten er wel of niet tot kunnen behoren. Indierock omvat genres als alternatieve rock en punk, maar heeft zelf ook weer subgenres. Op het brede gebied van rock kun je dus indierock vinden. Het is maar net aan wie je het vraagt welke bands en muzikanten er in het genre vallen. Indierock startte zo rond 1977 in Engeland en één van de eerste bands die hiertoe gerekend kunnen worden is R.E.M.

Oorsprong van indie

De term indie wordt voor meerdere muziekgenres geplaatst. Van oorsprong is indie de afkorting van independent, Engels voor onafhankelijk. Indierock geeft in die zin aan dat een band of muzikant in het rockgenre onafhankelijk is van een platenlabel. Van oorsprong gaf indie dus aan dat de muzikanten hun eigen boontjes dopten en niet afhankelijk waren van managers, labels en andere bemoeienis. Die oorsprong vervalt al snel en de term indierock duidt dan vooral op het geluid van de muziek in plaats van hoe een muzikant of band produceert.

Periodes

Indierock kwam op in 1977 in het Verenigd Koninkrijk. Dat kwam in eerste instantie door de opstand tegen maatschappijen die zich bemoeiden met het eindproduct van de muzikanten. Vandaar dat de term hier is ontstaan. Bands maakten hun eigen albumhoezen en brachten zelf platen en cassettes uit. In de jaren 90 en het begin van de volgende eeuw herleeft de indierock, juist in die onafhankelijke basis. Zelf muziek maken, opnemen en uitbrengen wordt met het internet gemakkelijker gemaakt en hier wordt gebruik van gemaakt. Genres die je in indierock in deze tijd terugvindt zijn college rock, alternatieve rock, grunge en punk.

Bands

Er zijn dan ook flink wat bands die je zou kunnen rekenen tot het indierock genre. Niet al die bands zijn daadwerkelijk onafhankelijk van labels. R.E.M., The Pixies en The Smiths horen tot de eerste bands in het indierock genre. Later, in de jaren 80, werden Sonic Youth, My Bloody Valentine en Happy Mondays hiertoe gerekend. In de jaren 90 wordt alternatieve rock mainstream, waardoor indierock teruggaat naar die oorspronkelijke betekenis van onafhankelijkheid. Lo-fi en indierock beginnen samen te komen in bands als Pavement en Modest Mouse. Hierna dijt indierock uit tot nog meer subgenres, waaronder emo en indie electronic. Indierock is dus een verzamelnaam voor heel wat variatie aan muziek.

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Thee drinken in het Verenigd Koninkrijk: dit moet je erover weten!

Wat drink je als je in het Verenigd Koninkrijk bent? Het antwoord is simpel: thee. De Britten drinken deze...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -