donderdag, april 25, 2024

Pink Floyd, de Britse psychedelische rockband met unieke albumhoezen en filosofische lyrics

Populair

De band Pink Floyd begon in 1964 en komt oorspronkelijk uit Cambridge. De psychedelische rock die de band maakt gaat gepaard met bijzondere albumhoezen en filosofische songteksten. In de jaren 70 brak Pink Floyd echt door. Internationaal werd de band populair. Ze bleven tot in de jaren 80 actief als band met alle bandleden. Hierna stapte Roger Waters uit de band, maar bleef Pink Floyd bestaan. Er werden nog wat albums uitgebracht in de 21e eeuw, maar in die tijd werden er voornamelijk tours gedaan.

Bandleden

Roger Waters was vanaf de start onderdeel van de band, samen met zijn schoolgenoot Syd Barrett. Waters kende ook Nick Mason en Richard Wright van de studie. Samen met Bob Klose vormden zij Pink Floyd. Barrett zat flink aan de drugs en had mentale problemen. In 1968 verliet hij de band. David Gilmour kwam bij Pink Floyd als vervanger voor Barrett. Wright werd door Waters uit de band gezet, maar keerde officieel terug in 1987. Waters stapte zelf uit de band halverwege de jaren 80. In 2006 overleed Barrett en in 2008 overleed ook Wright, beide overleden aan een andere vorm van kanker.

Actieve jaren

Pink Floyd had de beste jaren in de jaren 70. Ze braken door en werden wereldwijd bekend. In de jaren 80 werden de verhoudingen moeizamer tussen de bandleden. Het laatste album waar Waters aan meewerkte werd in 1983 uitgebracht. Na 1994 bleef het een tijdje stil. Er werden geen albums uitgebracht. De band trad in 2005 met de volledige bezetting nog een keer op, maar de tours waren vooral solo’s voor Waters en Gilmour. Wright werkte aan een album, maar overleed voordat hij deze uit kon brengen. In 2014 verscheen er toch nog een Pink Floyd album.

Bekende albums en nummers

Verreweg het meest bekende album is Dark Side of the Moon, uitgebracht in 1973. Op dit album staat ook het populaire nummer Comfortably Numb. Een ander nummer dat zeer bekend is, is Echoes. Deze staat op het album Meddle uit 1971. Het nummer duurt 23 minuten en kost dus een hele plaat om af te spelen. In 1979 verscheen het album The Wall, wat het begin van het einde aankondigde voor Pink Floyd. Met het uitbrengen van The Final Cut in 1983 stapte Waters op. In 2014 werd het album The Endless River uitgebracht, maar het werd niet zo populair als de oudere muziek. Bekende nummers van Pink Floyd zijn onder andere Wish You Were Here, Another Brick in the Wall, Part II, en Shine On You Crazy Diamond.

Bekijk hier alle albums, cd’s, dvd’s en vinyl van Pink Floyd

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Thee drinken in het Verenigd Koninkrijk: dit moet je erover weten!

Wat drink je als je in het Verenigd Koninkrijk bent? Het antwoord is simpel: thee. De Britten drinken deze...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -