maandag, februari 6, 2023

Iron Maiden, toonaangevend als Britse heavy metal band

Populair

Iron Maiden is een Britse heavy metal band die sinds 1975 actief is. In 2022 is er nog een Iron Maiden tour in Europa en geheel Amerika. Ze worden gezien als de meest invloedrijke band voor new wave heavy metal of Britse heavy metal. Wereldwijd is Iron Maiden bekend, maar de band wordt nooit echt populair als popmuziek, waar andere grote bands in rockgenres dat soms wel voor elkaar krijgen. Vanaf 2014 staat Iron Maiden wel met een paar nummers in de Radio 2 top 2000.

Bandleden

In 1975 begint Iron Maiden met Steve Harris, Dave Sullivan, Paul Day, Terence Rance en Ron Matthews. In de eerste jaren en zelfs maanden worden bandleden vervangen. Vandaag de dag telt de band zes leden. Steve Harris is de enige die nog altijd bij Iron Maiden hoort. De anderen kwamen later. In 1976 was dat Dave Murray, gevolgd door Adrian Smith, Bruce Dickinson en Nicko McBrain in begin jaren 80. Eind jaren 80 komt hier Michael Kenney bij en sinds 1990 ook Janick Gers. Dickinson is tussen 1993 en 1999 vervangen geweest door Blaze Bayley.

Iron Maiden tijdens een concert op het Sziget Festival in Budapest met Bruce Dickinson.

Actieve jaren

Iron Maiden begon in 1975 en is nog altijd actief. In 2021 werd er nog een nieuw album uitgebracht. In al die jaren zijn er flink wat wisselingen van de bezetting van de band geweest. Tot 1981 was Paul Di’Anno bijvoorbeeld de zanger, hierna vervangen door Dickinson. Blaze Bayley was van 1993 tot 1999 de zanger, maar Dickinson kwam terug. In de oorspronkelijke band was Dennis Stratton gitarist, vervangen door Adrian Smith in 1980. Smith werd 10 jaar later vervangen door Gers. Clive Burr werd als drummer in 1982 vervangen door McBrain. Burr overleed in 2013 aan MS.

Bekende albums en nummers

De albums die Iron Maiden heeft uitgebracht zijn dus van verschillende bezettingen geweest. Vanaf 1982 zijn de albums met zanger Dickinson. Het eerste album hiervan is het meest populair: The Number of the Beast. Met de bezetting van Harris, Dickinson, Murray, Smith en McBrain worden drie albums uitgebracht die platina worden: Piece of Mind, Powerslave en Somewhere in Time. In de tijd dat Bayley zanger was zijn er twee albums uitgebracht. Als Dickinson weer terugkeert, worden de albums diepgaander en donkerder.
Bekende nummers van Iron Maiden zijn onder andere Hallowed Be Thy Name, Run to the Hills, The Number of the Beast, Fear of the Dark, The Evil that Men Do en The Trooper.

Bekijk hier alle albums, cd’s, dvd’s en vinyl van Iron Maiden

Reisgids Groot Brittanië

Haal het maximale uit je vakantie in het Verenigd Koninkrijk en bestel nu een vertrouwde papieren reisgids. Natuurlijk kun je veel informatie opzoeken op je smartphone, maar je geniet simpelweg meer van je excursies en uitstapjes wanneer je eenvoudig én betrouwbare achtergronden leest over al het moois wat de UK te bieden heeft, inclusief restauranttips, wandelingen en tips. Deze reisgids van Capitool krijgt de beste recensies vergeleken met andere reisgidsen en is dan ook onze aanrader tijdens je trip naar Groot Brittanië. 

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Rondreizen door het Verenigd Koninkrijk

Heb je plannen om een rondreis door het Verenigd Koninkrijk te maken? Laat je dan inspireren met tips van...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -