woensdag, mei 22, 2024

Wat is Britpop?

Populair

Britpop is een bepaalde stroming in de muziek, die eigenlijk maar tijdelijk is gebleven. Britpop ontstond als tegengeluid en erkenning van vroegere bands. De inspiratie voor britpop wordt gehaald uit Britse bands uit de jaren 60 en 70. Bands die bij de stroming horen of zo worden gezien, laten zich dus inspireren qua muziekstijl door bijvoorbeeld The Who, The Beatles en Small Faces. Ook bands uit de jaren 80 worden soms als inspiratiebron voor de stroming genoemd. Britpop eert de Britse muziek in tijden waarin Amerikaanse muzikanten vooral populair zijn.

Periode

De stroming Britpop ontstond in de jaren 90. Bands als Nirvana en Pearl Jam, die zich ook in het rockgenre bewegen, zijn in die tijd vooral populair. Met britpop wordt een andere weg in geslagen, van het klassieke Britste rock uit de jaren 60. In de jaren 90 zijn er verschillende bands die hun inspiratie uit deze Britse muzikanten halen. Vaak zijn de bands zelf ook Brits. Het hoogtepunt van britpop is al halverwege de jaren 90, maar het begin van de 21e eeuw geeft ook een impuls voor een nieuwe generatie britpop. Deze nieuwe generatie maakt gelijksoortige muziek, maar is niet uitsluitend Brits van oorsprong.

Bands

Er worden verschillende bands tot het genre van britpop gerekend. The Stone Roses en Pulp zijn de beweging eigenlijk al voor, hoewel The Stone Roses niet geheel tot britpop gerekend kan worden. Later komen bands zoals The Verve, Suede, Travis en Supergrass op als britpop. Net als The Stone Roses, worden ook Radiohead en Placebo meegenomen in britpop. In de jaren 90 zijn vooral Blur en Oasis bands die tot britpop behoren. Daar is dan ook een zekere rivaliteit tussen.

Blur en Oasis

Blur begon in 1988 en drie jaar later startte ook de band Oasis. Beide bands maken britpop en zijn geliefd onder het publiek. Ze maken britpop dan ook een populair genre. De strijd tussen de twee bands werd vrij letterlijk gevoerd. Op dezelfde dag in 1994 brachten beide bands een single uit. De strijd werd gewonnen door Country House van Blur. Oasis bracht die dag Roll With It uit. Beide nummers zijn niet het meest bekend en niet het populairst van de albums waar ze uiteindelijk op werden uitgebracht.

Nummers

Andere nummers die behoren tot de britpop zijn bijvoorbeeld Bitter Sweet Symphony van The Verve, Common People van Pulp, Alright van Supergrass, Beautiful Ones van Suede en There She Goes van The La’s. Van Oasis zijn bekendere britpop nummers Wonderwall en Don’t Look Back in Anger. Van Blur zijn dat Boys & Girls en Parklife.

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Thee drinken in het Verenigd Koninkrijk: dit moet je erover weten!

Wat drink je als je in het Verenigd Koninkrijk bent? Het antwoord is simpel: thee. De Britten drinken deze...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -