woensdag, mei 22, 2024

The Beatles, misschien wel de meest iconische Britse band ooit

Populair

In de jaren 60 van de 20e eeuw waren The Beatles actief. The Beatles was een band bestaande uit vier leden. De band kwam uit Groot-Brittannië, specifiek uit Liverpool. Al vrij snel wisten ze wereldwijd succes te boeken. The Beatles zijn dan ook ruim 60 jaar later nog niet vergeten. Het genre waarin The Beatles actief waren is pop of rock, of een combinatie van beide. Oorspronkelijk werd muziek van The Beatles uitgebracht op grammofoonplaten. Veel albums zijn inmiddels ook in andere media te koop en te streamen of downloaden via muziekplatforms.

Bandleden

De band heeft niet altijd uit vier leden bestaan. Aan de start in 1960 waren het er vijf: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Stuart Sutcliffe en Pete Best. De kans is groot dat je alleen de eerste drie namen met The Beatles associeert. Stuart Sutcliffe verliet de band al in 1961 en Pete Best een jaar later ook. Bovendien zijn The Beatles begonnen omdat Lennon en McCartney elkaar ontmoetten op een festival. Best werd als drummer vervangen door Ringo Starr bij The Beatles. Lennon, McCartney, Starr en Harrison waren vanaf dat moment de bandleden van The Beatles en bleven dat ook. Sutcliffe overleed al in 1962 op 21-jarige leeftijd aan een hersenbloeding. Lennon in 1980 nadat hij werd beschoten. Harrison overleed aan de gevolgen van kanker in 2001.

Actieve jaren

Vanaf 1960 waren The Beatles actief. In die tijd traden ze op kleinere podia op. In 1962 hadden ze al een jaar een manager en wisten ze samen een platencontract te krijgen. Het jaar daarop waren de Britten gek van The Beatles. Die populariteit breidde zich vrij snel uit in Europa. In 1964 waren ze ook aan de andere kant van het water fan geworden. The Beatles waren geliefd in Europa, Australië, Amerika en Azië.

Het album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band in 1967 wordt als het hoogtepunt van The Beatles gezien. Hierna verloor de band populariteit. Het was ook het jaar dat hun manager overleed en de bandleden voortaan zelf de dingen zou gaan regelen. McCartney opperde zich als leider van de band, maar dit viel niet goed bij Lennon. Ook bracht Lennon in deze periode Yoko Ono mee. Ondanks alle ruzies en wrijvingen bleven The Beatles doorgaan tot ze in 1970 echt uit elkaar vielen.

Bekendste albums en nummers

The Beatles hebben albums en singles uitgebracht op verschillende media en in verschillende landen. De eerste drie lp’s waren Please Me, With the Beatles en A Hard Day’s Night, waarvan de eerste in 1963 werd uitgebracht. Ieder jaar werd er wel iets uitgebracht door The Beatles. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band wordt gezien als hoogtepunt en is dan ook een zeer bekend album van The Beatles.

Er zijn vooral veel nummers dan The Beatles die vandaag de dag nog bekend zijn. Voorbeelden zijn Love Me Do, I Want To Hold Your Hand, Can’t Buy Me Love, Yesterday, Yellow Submarine, Penny Lane, All You Need is Love en Let it Be.

Bekijk hier alle albums, cd’s, dvd’s en vinyl van The Beatles

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Thee drinken in het Verenigd Koninkrijk: dit moet je erover weten!

Wat drink je als je in het Verenigd Koninkrijk bent? Het antwoord is simpel: thee. De Britten drinken deze...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -