maandag, februari 6, 2023

Charles Dickens, Brits schrijver met baanbrekende en invloedrijke verhalen en boeken

Populair

In 1812 werd Charles Dickens geboren in de buurt van Portsmouth in Engeland. Inmiddels is de schrijver al 150 jaar dood. Desondanks worden zijn boeken nog steeds gelezen en worden er nog steeds verfilmingen gemaakt van zijn verhalen. Charles Dickens is dan ook een zeer bekende en invloedrijke Britse schrijver. Hij schreef 15 romans in zijn leven. Ook bracht hij vijf kerstnovelles uit en schreef daarnaast nog andere dingen. Een ander bijzonder schrijfwerk is bijvoorbeeld American Notes uit 1842, geschreven naar aanleiding van zijn bezoek aan de Verenigde Staten waar hij pleitte voor het afschaffen van slavernij.

Leven

Charles Dickens werd geboren in 1812. Tien jaar later verhuisde het gezin naar Londen. Dickens had 7 broers en zussen. Twee jaar later kwam zijn vader in de gevangenis terecht door schulden. Hij werkte vanaf toen als schoenpoetser. Op zijn vijftiende leerde hij stenografie terwijl hij werkte bij een advocatenkantoor. Toen Dickens 23 was, werd hij verslaggever. Zodoende begon hij ook met schrijven.

Charles Dickens

Bij zijn werkplek ontmoette hij Catherine, met wie hij trouwde in 1836. Ze kregen tien kinderen, waarvan een dochter overleed. Hierna ging de relatie moeizamer en in 1958 scheidden ze. Catherine en hun oudste zoon vertrokken, terwijl de andere kinderen bij Charles bleven. Vanaf 1860 ging de gezondheid van Dickens achteruit en tien jaar later overleed hij.

Boeken

De eerste roman van Dickens werd gepubliceerd in hetzelfde jaar dat hij trouwde. De titel hiervan is The Pickwick Papers. Hij schreef hierna nog veertien romans. Hij was nog bezig met The Mystery of Edwin Drood toen hij overleed. Bekende boeken van Dickens zijn onder andere Oliver Twist, David Copperfield en A Tale of Two Cities. Ook schrijf hij kerstnovelles, vijf stuks in totaal. Het meest bekend daarvan is de eerste uit 1843: A Christmas Carol. In zijn boeken gebruikte hij dingen die hij zag of meemaakte in zijn eigen leven.

The Old Curiosity Shop in Portsmouth Street, Holborn is een gebouw uit de 16e eeuw die mogelijk de inspiratie is geweest voor Dickens verhalen

Verfilmingen

De bekendere boeken van Dickens zijn meer dan eens verfilmd. Zo zijn er meerdere varianten van Oliver Twist in verfilmingen. Ook David Copperfield en A Tale of Two Cities zijn verfilmd. Great Expectations is ook in film uitgebracht. Vooral A Christmas Carol is vaak verfilmd, ook in varianten met de Smurfen en de Muppets bijvoorbeeld. In 1970 werd de muzikale verfilming van dit boek gemaakt onder de titel Scrooge. Met die titel zijn weer meer variaties verfilmd. Veel kerstfilms gebruiken het verhaal van Dickens voor hun kerstverhaal.

Reisgids Groot Brittanië

Haal het maximale uit je vakantie in het Verenigd Koninkrijk en bestel nu een vertrouwde papieren reisgids. Natuurlijk kun je veel informatie opzoeken op je smartphone, maar je geniet simpelweg meer van je excursies en uitstapjes wanneer je eenvoudig én betrouwbare achtergronden leest over al het moois wat de UK te bieden heeft, inclusief restauranttips, wandelingen en tips. Deze reisgids van Capitool krijgt de beste recensies vergeleken met andere reisgidsen en is dan ook onze aanrader tijdens je trip naar Groot Brittanië. 

In Londen is het Charles Dickens Museum te vinden.

Bekijk hier alle boeken en andere werken van Charles Dickens

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Rondreizen door het Verenigd Koninkrijk

Heb je plannen om een rondreis door het Verenigd Koninkrijk te maken? Laat je dan inspireren met tips van...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -