zondag, juli 14, 2024

Wat zijn typisch Britse delicatessen?

Populair

Wat zijn typisch Britse delicatessen?

Wanneer je Engeland bezoekt, word je blootgesteld aan een verscheidenheid aan voedsel. Ondanks de nieuwe smaken die het VK heeft verkregen door de vele immigranten, zijn er nog steeds genoeg klassieke maaltijden die geprobeerd moeten worden.

Fish & Chips

Deze gefrituurde delicatesse is overal in het Verenigd Koninkrijk te vinden, en nu zelfs daarbuiten! De witvis met knapperige korst (meestal kabeljauw of schelvis) wordt geserveerd met dik gesneden friet. Fastfood Producten in Engeland worden over het algemeen geserveerd met een paar druppels azijn en zout. Fish & Chips werd vroeger standaard geserveerd in kranten, maar vanwege milieuoverwegingen is dit niet meer toegestaan. Erwtenpuree en tartaarsaus zijn veel voorkomende toevoegingen.

Sunday Roast

Op zondagmiddagen in de pub houden veel Britten van deze typisch Britse delicatesse: een groot stuk rund of varken met groenten, aardappelen, Yorkshire pudding en een rijke jus. Een Yorkshire pudding is geen pudding in de traditionele zin, maar eerder een traditioneel Engels bijgerecht gemaakt van een licht beslag, dat gebakken wordt tot het knapperig is. De Sunday Roast werd historisch gezien rond het middaguur op zondag geserveerd, hoewel het nu vaak wordt geserveerd wordt als avondeten.

Full English Breakfast

De Engelsen genieten van een heerlijk ontbijt om hun dag te beginnen. Het befaamde Engelse ontbijt, ook wel bekend als de fry-up, is iets waar de meeste Nederlanders bekend mee zijn. Gebakken eieren, worstjes, spek, tomaten en de bekende witte bonen in tomatensaus vormen deze vullende maaltijd, die een beetje zwaar op de maag kan zijn.

Alsof dat nog niet genoeg is, worden geroosterde aardappelen, champignons en brood vaak toegevoegd. Dit is een fantastische plek om je dag te beginnen!

Toad in the hole

Toad in the hole is een klassiek Engels gerecht dat letterlijk ‘pad in het gat’ betekent. Het is een maaltijd die bestaat uit licht Yorkshire pudding beslag en worstjes die samen de oven in gaan (wat, rauw, enigszins lijkt op een pannenkoekenbeslag). Deze ‘winter’ maaltijd gaat vaak gepaard met een uiensaus. Deze maaltijd wordt door veel Engelsen als comfort food beschouwd. Het past goed bij een gezonde salade of (zeer Engelse) witte bonen op basis van tomaten. Toad in the hole is een dus een echt Engels comfort gerecht en een typisch Britse delicatesse.

Beef Wellington

Een andere typische Britse delicatesse is Beef Wellington. Beef Wellington is een bekende Engelse maaltijd gemaakt met biefstuk of ossenhaas. Op het vlees wordt een laag fijngesneden champignons met kruiden gelegd (duxelle). Het geheel is bedekt met bladerdeeg en gebakken.

Officieel zijn het knapperige bladerdeeg en de vulling optioneel, maar ze zijn te lekker om te laten liggen! De vullingen zijn nu verkrijgbaar in verschillende smaken, waaronder rauwe ham en ganzenleverpastei. Hoewel er wat meningsverschillen zijn over de oorsprong van de naam van het gerecht, is het onmiskenbaar heerlijk.

Steak and ale pie

Steak en ale pie werd al lang beschouwd als een wintergerecht, maar deze typisch Britse delicatesse is nu het hele jaar verkrijgbaar. Als gevolg hiervan hebben verschillende pubs hun eigen versies van de traditionele taart gemaakt. Dit heerlijke gerecht wordt geserveerd in verwarmde ovenschalen met rundvlees, uien, wortelen, bouillon en bier onder een bladerdeeg koepel. Het smaakt fantastisch met aardappelpuree, wortelen en doperwten. En voor de bierkenner natuurlijk een heerlijk koud biertje!

Scones

Bekend zijn de heerlijke scones die typisch geserveerd worden bij een high tea of een cream tea. Nu zijn ze verkrijgbaar in Nederland, maar in Engeland zijn ze het lekkerst bij een kopje Engelse thee. Omdat deze heerlijke typisch Britse delicatesse niet bijzonder zoet is, wordt ze gegeten met verse jam en clotted cream (een soort dikke ongezoete slagroom). De lekkerste manier om Engelse scones te eten is met jam en een klodder clotted cream.

Eccles Cake

De Eccles-cake is geen echte cake, net zoals de Yorkshire pudding geen echte pudding is. Het zijn kleine ronde koekjes gevuld met krenten en gemaakt van bladerdeeg. Er wordt vaak een laagje bruine suiker op gestrooid. Eccles-cakes zijn vernoemd naar de stad Eccles in Greater Manchester. In 1793 lijken de koekjes voor het eerst op de markt te zijn gekomen.

Teacake

Het is ook vermeldenswaard dat de typisch Britse delicatesse: teacake, geen conventionele cake is. Het is een heerlijke bal gevormd uit een beslag met onder andere gedroogd fruit (vaak rozijnen en krenten). De teacake wordt opengesneden en ingesmeerd met boter. Met een kopje Engelse high tea is het perfect!

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Thee drinken in het Verenigd Koninkrijk: dit moet je erover weten!

Wat drink je als je in het Verenigd Koninkrijk bent? Het antwoord is simpel: thee. De Britten drinken deze...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -