zaterdag, juni 22, 2024

Voetbal Groundhoppen door de UK: wat is het en waarom is het zo populair?

Populair

Groundhopping is een fenomeen onder voetbalfans en een passie voor een select aantal, stadions en wedstrijden van andere clubs bezoeken. Hou je van groundhoppen? Dan heb je hier waarschijnlijk net een paar artikelen gelezen. Voor iedereen die meer wil weten over wat voetbal groundhoppen precies inhoudt, hebben we hieronder wat nuttige informatie verzameld.

Wat is voetbal groundhoppen precies?

Een bezoek aan een voetbalclub in een ander land staat bekend als groundhoppen. Deze term is afgeleid van het woord ‘grond’, omdat je zoekt naar de ‘grond’ of het terrein van een andere voetbalclub. Groundhopping is een populaire manier voor voetbalfans om de lokale voetbalcultuur te proeven.

Groundhopping is wanneer je alleen voor de ervaring naar wedstrijden van andere clubs gaat. Dat zijn doorgaans niet de innovatieve stadions van clubs als Barcelona of Manchester United, al is dat ook denkbaar – maar eerder onopvallende stadions van clubs uit de lagere klasse. Het Verenigd Koninkrijk staat bijvoorbeeld bekend als het Mekka van de groundhoppers. Er zijn daar tot wel vier professionele niveaus in de voetbalpiramide, hoewel het in de laagste regio’s op het gebied van voetbal ook al fantastisch is.

Groundhopping heeft echter niets te maken met de kwaliteit van het voetbal of het spel. Een derby op het vierde professionele niveau wekt de interesse van de groundhopper veel meer dan een typische Premier League Wedstrijd. Ervaring is de belangrijkste factor. Met lauwwarme en doorweekte frietjes zit ik heerlijk voetbal te kijken op een aftandse tribune. Hierdoor ontstaat een band met de honderden, zo niet duizenden andere supporters die elke twee weken hetzelfde meemaken.

Populaire bestemmingen

Hoewel de Engelse en Schotse competities al eerder genoemd zijn, zijn er nog meer mogelijkheden. Ook in Italië en Oost-Europa kunnen de liefhebbers van vervallen stadions en enkele honderden bloed fanatieke supporters hun hart ophalen. Hou er wel rekening mee dat supportersgeweld in Oost-Europa, zeker op de lagere niveaus, relatief veel voorkomt. Lees dus alles goed door voordat je naar een wedstrijd gaat. Als u regelmatig naar Nederland gaat, kunt u overwegen een doorlopende reisverzekering af te sluiten. In ieder geval worden eventuele financiële verliezen als gevolg van onverwachte situaties vergoed.

Waarom is groundhoppen zo populair?

Voor Nederlanders is het erg leuk om te gaan groundhoppen in het Verenigd Koninkrijk. De reizen zijn kort, wat de kosten laag houdt. Engelse voetbalwedstrijden met hun enthousiaste Engelse fans zijn zeker de moeite waard om voor op de grond te springen. Wees voorbereid op een hoop lawaai en een hoop ontevreden fans die geen enkele wedstrijd van hun favoriete team zullen missen! Wil je de ordinaire sfeer die vaak op voetbaltoernooien te vinden is, vermijden, kies dan voor de grotere divisies. Deze toernooien zijn vaak populairder bij de lokale bevolking dan grotere en bekendere teams, en dit heeft een aanzienlijke impact op de sfeer. Deze wedstrijden zijn vaak ook wat betaalbaarder dan de wedstrijden in de hogere divisies.

Groundhoppers verschillen van ‘gewone’ voetbalfans doordat ze hun wedstrijden niet kiezen op basis van de huidige locatie van de club. De optie is geheel aan jou, of het nu gaat om een professionele topwedstrijd of een wedstrijd op een amateurcomplex in een nabijgelegen gehucht. Maar waarom gaan deze voetballiefhebbers naar zoveel mogelijk wedstrijden, terwijl ze zich niets aantrekken van het resultaat? Wat bracht hen in de eerste plaats tot groundhoppen, en wat eten ze voor en na het weekend? Zes diverse Nederlandse groundhoppers, zowel studenten als oudere sportliefhebbers, kunnen deze vragen stellen om deze unieke vorm van sport toerisme beter te begrijpen.

De veelzijdigheid van groundhoppen

Het feit dat groundhoppen om meer gaat dan alleen de wedstrijden, is een opmerkelijk element van de antwoorden op de vragenlijst. De eerder genoemde culturele vergelijking komt veel voor, maar de variantie in bepaalde aspecten van een ‘dagje voetbal’ wordt vaak genoemd: de vormgeving van het stadion, de sfeervolle activiteiten van de enthousiaste supporters, maar ook praktische zaken als eten en kindvriendelijkheid. Hierdoor lijkt groundhoppen op een enorme internationale stadiontest waarbij geen detail over het hoofd wordt gezien.

Het stopt echter niet bij het stadion: het is weliswaar de drijvende kracht achter de reizen, maar kan ook gebruikt worden als excuus of basis voor een spannend avontuur. Dit omvat interactie met de lokale bewoners en het verkennen van de stad en haar omgeving. In veel regio’s hopt onregelmatige grond op ‘regulier’ vakantietoerisme, behalve dat het een vrij direct doel heeft.

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Thee drinken in het Verenigd Koninkrijk: dit moet je erover weten!

Wat drink je als je in het Verenigd Koninkrijk bent? Het antwoord is simpel: thee. De Britten drinken deze...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -