donderdag, februari 9, 2023

Moet ik extra importheffing betalen als ik iets bestel uit Engeland?

Populair

Koop je van buiten Europa, dan krijg je direct te maken met douanekosten. Bestel je vanuit Engeland nu het Verenigd Koninkrijk vanaf 2021 geen lid meer is van de Europese Unie, dan veranderen er een aantal dingen.  Moet je nu extra invoerrechten betalen op uw bestelling?

Als je vanuit het Verenigd Koninkrijk bestelt, moet je importkosten betalen.

De Brexit is begonnen en vanaf nu worden er douanerechten in reken gebracht. Omdat het Verenigd Koninkrijk geen lid meer is van de EU, kan het niet profiteren van vrijhandel binnen deze landen. Dat is onhandig, omdat het duurder is om je favoriete kleding, make-up en andere gekoesterde goederen uit Engeland te bestellen.

Wanneer betaal je douanekosten?

Douanekosten zijn eigenlijk hetzelfde als BTW en is dus belasting. De waarde van je bestelling bepaalt of je moet betalen en hoeveel dat bedrag dan gaat zijn. Zo worden er geen extra kosten in rekening gebracht voor aankopen onder de € 22. Over bestellingen met een waarde van € 22 of meer wordt wel btw in rekening gebracht. De verzendkosten zijn niet inbegrepen in het totaal van de bestelling. Er worden geen extra douanerechten aan de deur in rekening gebracht als je een artikel van € 21 bestelt vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Het verschilt per webshop, maar het kan toch zijn dat ze de waarde van het product zonder korting op het douaneformulier vermelden. Stel dat je een overhemd wilt bestellen dat normaal € 80 kost, maar momenteel slechts € 20 kost omdat het in de uitverkoop is. Mocht je pech hebben, dan stelt de webshop een waarde van €80 voor je vast. Dan moet je boven op de prijs douanekosten betalen.

Het er dus bij producten in de sale echt aan of de webshop het oorspronkelijke bedrag of het sale bedrag invult bij de import informatie.

Reisgids Groot Brittanië

Haal het maximale uit je vakantie in het Verenigd Koninkrijk en bestel nu een vertrouwde papieren reisgids. Natuurlijk kun je veel informatie opzoeken op je smartphone, maar je geniet simpelweg meer van je excursies en uitstapjes wanneer je eenvoudig én betrouwbare achtergronden leest over al het moois wat de UK te bieden heeft, inclusief restauranttips, wandelingen en tips. Deze reisgids van Capitool krijgt de beste recensies vergeleken met andere reisgidsen en is dan ook onze aanrader tijdens je trip naar Groot Brittanië. 

Hoeveel importkosten betaal je als je uit Groot Brittannië bestelt?

Ik zet de import BTW tarieven even op een rijtje.

  • Bij een bestelwaarde onder de €22: €0 importkosten
  • Bij een bestelwaarde van €22 – €150: zijn de importkosten 21% van de bestelwaarde, ook wordt er een basistarief voor het inklaren gerekend
  • Bij een bestelwaarde boven de €150: betaal je het basistarief inklaar kosten, 21% van de bestelwaarde en gelden er extra invoerrechten.

Voorbeeld: Bestel je een jurkje van €100, dan betaalt je 21% BTW, dat is €21. Bij deze 21 euro komt het ‘basistarief’ voor het inklaren nog bij. Dit basistarief ligt grofweg rond de €13 ligt. Je kunt bij deze bestelling in totaal ongeveer €34 aan importkosten verwachten.

Uitzonderingen: wanneer betaal je geen importkosten?

Voordat je helemaal in paniek raakt, vergeet niet dat er ook uitzonderingen zijn! Soms zijn de extra btw-kosten verwerkt in de prijzen van bepaalde Britse webshops. De extra kosten betaal je aan de webshop tijdens het afrekenproces, zodat er geen onaangename verrassingen op je te wachten staan bij de voordeur.

Natuurlijk kan er af en toe iets mis gaan. Heb je per ongeluk een factuur voor invoer-btw gekregen, ondanks dat de Britse website waar je je aankoop hebt gedaan aangaf dat alles bij de prijs inbegrepen was? Bel dan de klantenservice van de webshop; ze zijn namelijk verplicht hun eigen beleid te volgen.

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Rondreizen door het Verenigd Koninkrijk

Heb je plannen om een rondreis door het Verenigd Koninkrijk te maken? Laat je dan inspireren met tips van...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -