donderdag, april 25, 2024

De lekkerste Britse bieren

Populair

Een bezoek aan een comfortabele pub voor een hapje en een pint bier van de tap is onvermijdelijk voor iedereen die Engeland bezoekt. Tenminste, ervan uitgaande dat je 18 jaar of ouder bent, want pubs hebben een streng toelatingsbeleid voor minderjarigen. Brits bier is er in verschillende vormen en maten, en er zijn meer dan 800 brouwerijen in bedrijf! Het is tijd voor een kijkje achter de schermen van de Engelse biercultuur. Proost! Brits bier werd vroeger gekenmerkt door een lauwe, schuimloze vloeistof die moeilijk af te werken was. Het bekendste bier is het tapbier. Dit is een bier dat spontaan gerijpt is en geen koolstofdioxide bevat. Bovendien moet het worden afgetapt met een handpomp. We nemen je mee op een rondleiding langs enkele traditionele Britse bieren.

De lekkerste Britse bieren in soorten en maten

Weg met het idee dat bier een goudblond pils is met een schuimkraag met twee vingers. Als je een kleiner glas wilt, neem dan een halve pint. Een Engelse pint is ongeveer een halve liter, dus heb je liever een kleiner glas, vraag dan een halve pint. De componenten die in het brouwproces worden gebruikt, zijn identiek aan die in ‘ons’ pils. Het onderscheid is dat de gekiemde gerst ook geroosterde gerst (mout) bevat. Hierdoor is de kleur van dit bier donkerder. Het soort gisting, hoge gisting of ondergisting, bepaalt of het bier een ‘ale’ (bier gegist bij 15-25oC) of een ‘lager’ (bier gegist bij 4-15oC) wordt genoemd. Het bier dat aan de bar wordt geserveerd, is in beide omstandigheden een ‘real ale’, dat wil zeggen bier van de tap dat niet koolzuurhoudend is en rechtstreeks uit het vat wordt gepompt. Hierdoor is een schuimkraag uit den boze!

Pale ale

De lekkerste Britse alles zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. Pale ale is een lichtgekleurd bier op basis van mout. Het is wat bitterder omdat de hop langer wordt gekookt. Daardoor wordt ‘pale ale’ ook wel ‘bitter ale’ genoemd. India Pale Ale staat ook wel bekend als IPA. De oorsprong van de IPA gaat terug tot de Britse koloniën. Na een maandenlange zeereis naar India, arriveerde het meest voorkomende bier in Groot Brittannië. Het bier kon beter op peil worden gehouden door het alcoholgehalte te verhogen tot 5-7 procent en aan het einde van het brouwproces extra hop toe te voegen.Tegenwoordig zijn IPA’s een rage.

Porter

Porter is een donker bier dat zijn oorsprong vindt in de 18e eeuw toen een Londense taverne-eigenaar mild gehopt bier begon te mengen met gerijpt bier. Het woord “portier” komt van de populariteit van deze combinatie onder straat- en rivier dragers. Porter was het eerste commercieel geproduceerde bier in het Verenigd Koninkrijk. Deze bierstijl is tegenwoordig bijna van het straatbeeld verdwenen, hoewel het nog steeds te vinden is in geselecteerde microbrouwerijen.

Stout

De sterkere versie ‘stout’ is wel populair. Stout-bier wordt gemaakt van gebrande gerstekorrels in plaats van gemoute korrels. Daardoor heeft het een hele donkere kleur. Het bekendste merk stout is het Ierse Guinness. De voornaamste reden daarvoor is dat de Britse brouwers tijdens en vlak na de Eerste Wereldoorlog te maken kregen met strenge regels bij het gebruik van graan bij het brouwen door het graantekort. De Britse varianten werden daardoor minder sterk en dus ook minder populair.

Barley wine

Barley Wine, een Britse bierstijl, heeft een hoog restsuikergehalte en is daardoor zoet. Hierdoor is het hoge hopgehalte nauwelijks zichtbaar. Extra suiker of whiskymout kan aan een Barley Wine worden toegevoegd om de smaken complexer te maken. De Amerikaanse versie van Barley Wine bevat over het algemeen meer hop dan de Engelse versie.

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Thee drinken in het Verenigd Koninkrijk: dit moet je erover weten!

Wat drink je als je in het Verenigd Koninkrijk bent? Het antwoord is simpel: thee. De Britten drinken deze...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -