donderdag, april 25, 2024

Giant’s Causeway: imposante kuststrook onderscheiden als UNESCO-werelderfgoed

Populair

Aan de noordkust van Ierland vind je het wereldberoemde Giant´s Causeway. Dit prachtige stuk land is sinds 1986 onderdeel van het UNESCO-werelderfgoed en deze gigantische rotspartij is dan ook zeker een bezoekje waard wanneer je in Ierland bent. Het gebergte ligt op 40 kilometer afstand van Londonderry en is eenvoudig te bereiken met de auto, maar ook met het openbaar vervoer.

Prachtige stop langs de Causeway Coastal Route

Giant’s Causeway is een van de meest populaire trekpleisters in Noord-Ierland. Ieder jaar komen hier vele bezoekers op af die de grote rotspartij willen bekijken. Er zijn ook veel toeristen die de Causeway Coastal Route afgaan waarbij Giant’s Causeway een prachtige stop onderweg is. Het is een bekende route langs de kustlijn van de Noord-Atlantische Oceaan door een uniek oerlandschap met vele basaltpilaren.

50 miljoen jaar geleden ontstaan door lavastromen

Giant’s Causeway is een gebergte van basaltkolommen dat zich uitspreidt over 6 kilometer langs de noordkust van Ierland. Deze rotspartij bestaat uit zo’n 40.000 pilaren met onregelmatige zijden, waardoor het een soort treden lijken die in de zee uitkomen. Giant’s Causeway is ongeveer 50 tot 60 miljoen jaar geleden tijdens de Paleogene Periode gevormd. De pilaren zijn het resultaat van een lavastromen die naar de kust stroomden en afkoelden toen ze in contact kwamen met het zeewater. Hierdoor vormden de lagen van basalt kolommen.

Basalt rotsblokken bij Giant’s Causeway, Port Ganny Bay en Great Stookan.

Giant’s Causeway Visitor Centre

In 2012 is het Giant’s Causeway Visitor Centre geopend. Het bezoekerscentrum is een resultaat van een internationale architectuurwedstrijd. Het gebouw heeft dan ook diverse prijzen gewonnen als het gaat om innovatie en duurzaamheid. In het Giant’s Causeway Visitor Centre kun je meer te weten komen over de rotsen en het unieke landschap van Noord-Ierland. In het café kun je genieten van een warme drank en in het winkeltje is er ook groot aanbod van leuke souvenirs voor thuis.

Giant’s Causeway openingstijden, tickets en bereikbaarheid

Giant’s Causeway kun je elke dag van zonsopgang tot zonsondergang bezoeken. Het bezoekerscentrum is van juni tot en met september tussen 09.00 en 19.00 geopend. De rest van het jaar is het visitor centre tussen 09.00 en 17.00 geopend. De toegang tot Giant’s Causeway is volledig gratis. Wil je toegang tot het bezoekerscentrum inclusief het café, de winkel en de toiletten dan kost dit voor volwassene 12,50 Pond en voor kinderen 6,75 Pond. Je kunt deze tickets voorafgaand je bezoek online bestellen. Wil je graag een rondleiding, dan kun je gebruik maken van de audiogids die beschikbaar is in veel diverse talen. Giant’s Causeway is ongeveer anderhalf uur rijden vanuit Belfast en een uurtje rijden vanuit Londonderry. Het is mogelijk om te parkeren bij het bezoekerscentrum tegen betaling. Vanuit het Giant’s Causeway Visitor Centre is het ongeveer een kwartier lopen naar het basaltplateau, maar er gaan ook shuttlebussen.

Hotelaanraders bij Giant’s Causeway

Ben je op zoek naar een hotel nabij Giant’s Causeway? Dit zijn onze aanraders als het gaat om goedkope hotels, een hotelkamer met ontbijt of bijvoorbeeld een luxe hotelkamer met bad of jacuzzi.Booking.com

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Thee drinken in het Verenigd Koninkrijk: dit moet je erover weten!

Wat drink je als je in het Verenigd Koninkrijk bent? Het antwoord is simpel: thee. De Britten drinken deze...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -