zaterdag, juni 22, 2024

Hier zie je het erfgoed van Shakespeare nog terug in Groot Brittannië

Populair

Terug in de tijd naar het Tudor-tijdperk. Zie zelf de sporen die zijn achtergelaten door William Shakespeare, de grootste schrijver aller tijden. Verken historische architectuur, historische theaters, opvallende kunstcollecties en weelderige Engelse tuinen.

Shakespeare’s Globe

Shakespeare’s Globe, gelegen aan de Londense South Bank, is een gerestaureerd openluchttheater naar het voorbeeld van Shakespeare’s originele 16e-eeuwse toneelhuis. Je beleeft de werken van The Bard op dezelfde manier als het publiek in zijn tijd deed: staand, alsof het een rockconcert was.

Misschien heb je zin in een koel drankje na het zien van een show (of een rondleiding door het indrukwekkende gebouw). Mogen we de aangrenzende George Inn voorstellen? Deze historische structuur, waarnaar in 1543 voor het eerst werd verwezen in druk, zou een favoriete pub van Shakespeare zelf zijn geweest. De taverne werd in 1666 gered van de Grote Brand van Londen, waardoor het de laatste nog bestaande kombuis pub van de stad is. De erfgoedstichting National Trust beheert nu de pub.

Longleat

We gaan verder naar Longleat House in Zuidwest-Engeland voor nog een glimp van de weelderige Elizabethaanse levensstijl. Sir Thomas Thynne, de man die in het geheim trouwde met Maria Touchet, een lid van een rivaliserende familie, was voorheen eigenaar van dit weelderige herenhuis. Dit inspireerde, volgens de legende, William Shakespeare’s Romeo en Julia. Oude kunst en wandtapijten zijn te zien in de 15 grote kamers van Longleat. Buiten kan je je eigen historische stappen volgen door formele en uitgebreide tuinen die worden begrensd door aangelegde tuinen die zijn aangelegd door Lancelot ‘Capability’ Brown.

Het hedendaagse Longleat, is een van de belangrijkste safariparken van Groot-Brittannië, grenst aan het oude huis en je kunt er zelf doorheen rijden of een bustour maken om de dieren te zien. Het spectaculaire terrein is de thuisbasis van apen, wolven, tijgers en een geredde olifant, naast vele andere dieren.

Stratford-upon-Avon

Geen Shakespeare-tour is compleet zonder een bezoek aan de West Midlands en Stratford-upon-Avon, de geboorteplaats van Shakespeare. De belangrijkste gebeurtenissen in zijn leven hebben hier plaatsgevonden. Ontdek de geboorteplaats van de beroemde auteur, die het ‘eerste folio’ herbergt dat in 1623 werd gepubliceerd. Bezoek Shakespeare’s New Place, een met kunst gevulde herdenkingstuin op de fundamenten van zijn laatste familiehuis, waar hij ook veel van zijn toneelstukken schreef.

Shakespeares New Place

Het huisje van Anne Hathaway, waar Shakespeare naar verluidt zijn aanstaande bruid het hof heeft gemaakt, is een andere must-see in Stratford-upon-Avon. Susanna’s huis, Hall’s Croft, is een ander prachtig voorbeeld van een imposant gebouw, compleet met rieten dak en traditioneel vakwerk. Ga je graag naar het theater? Bezoek het naburige Royal Shakespeare Theatre, waar de Royal Shakespeare Company een breed scala aan nieuwe en klassieke toneelstukken opvoert.

Kenilworth Castle

Bezoek Kenilworth Castle, een oud fort op amper twintig minuten van het huis van Shakespeare. Het kasteel was vroeger een centrum van Elizabethaanse pracht, in het bezit van de minnaar van de koningin, Robert Dudley, eerste graaf van Leicester, die geld schonk aan nieuwe gebouwen om indruk te maken op de koningin. Die weelde is vandaag de dag nog steeds te zien, zowel in de decoratieve ruïnes als in de weelde van de prachtige tuin in Elizabethaanse stijl.

Stirling Castle

Zowel Macbeth als A Midsummer Night’s Dream verwijzen naar Stirling Castle. Macbeth is gemaakt met als doel indruk te maken op James I. Deels vanwege de behoefte van Shakespeare om de vorst te overtuigen van zijn niet-aflatende loyaliteit aan de koning na een schandalige betrokkenheid bij een opstand. De familie Shakespeare wordt zelfs genoemd als bijdragers aan het buskruit plot. Stirling Castle is losjes verbonden met Macbeth van Shakespeare omdat James I daar werd gedoopt en afstamt van de Canmore-dynastie, die uiteindelijk Macbeth omverwerpt.

- Advertentie -
- Advertentie -
Ook interessant

Thee drinken in het Verenigd Koninkrijk: dit moet je erover weten!

Wat drink je als je in het Verenigd Koninkrijk bent? Het antwoord is simpel: thee. De Britten drinken deze...
- Advertentie -

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -